Duur 03:30
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 8: Effecten

Schilderen doet u meestal met een kwast. Maar een schilderij kan extra verrassend worden door het werken met kwasten los te laten en te experimenteren met effecten. Acrylverf biedt hier veel mogelijkheden voor. In dit deel leert u de meest verrassende effecten creëren.

Verdunnen

Door acrylverf met water aan te maken, kan u de verf verdunnen. Verf is op die manier eenvoudig op het doek te verplaatsen. Met ongebruikelijke huishoudelijke artikelen kunt u ook verrassende effecten creëren. Probeer eens met een bezem de verf op het doek te verspreiden. U krijgt hiermee een heel duidelijke structuur, vooral als de verf heel dun en vloeibaar is.

Bevochtigen

Door de nog natte verf te behandelen met een plantenspuit, wordt de verf extra dun. Behandel het doek liggend en zet hem na behandeling rechtop. Dit levert werking op in het schilderij: de druppels zullen uitlopen en creëren effecten die met een kwast niet te realiseren zijn.

Verplaatsen

Verf die nog niet is opgedroogd en extra vloeibaar is gemaakt door er water aan toe te voegen, kunt u met behulp van een ruitenwisser eenvoudig verplaatsen. Hierdoor ontstaan kleurbanen in het schilderij. Het verplaatsen van verf kan ook met een stukje rubber of met garen. Met de laatste variant is het effect heel subtiel.

U heeft nu geleerd dat leren schilderen een kwestie van experimenteren is. In deel 9 legt Anne Jaap uit hoe u kunt schilderen in lagen.  Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer