Duur 04:20
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 1: Verf en doek

Hoe begint u aan een schilderij? Er zijn verschillende soorten dragers en verf. Welke u kiest, hangt af van wat u gaat schilderen.

Linnen of katoenen doek

In een speciaalzaak zijn doeken (oftewel dragers) verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Linnen en katoenen doeken zijn aan de dure kant, maar zijn wel van hoge kwaliteit. De kwaliteit van linnen en katoen wordt aangegeven in grammen per vierkante meter of het aantal draden per centimeter.

Linnen is sterker dan katoen. Als u linnen op een raamwerk spant, komen er minder gauw scheuren in. Katoen verliest eerder spanning als het op het raamwerk zit, omdat katoen meer vocht opneemt en hierdoor eerder gaat bobbelen.

Afmeting doek

Voor doeken van een kleiner formaat is katoen een goed alternatief. Als het gaat om grote doeken, is een linnen doek aan te raden. Bij winkelketens zijn canvasdoeken volop verkrijgbaar. Je kunt de kwaliteit verbeteren door het doek voor te behandelen met gesso. Zo parelt de verf niet van het doek af als je het aanbrengt.

Kwaliteit van canvasdoek

De kwaliteit van een canvasdoek hangt samen met de kwaliteit van het hout van het spieraam, het raamwerk achter het schildersdoek. Een doek dat niet goed gespannen is op een spieraam, kan krom trekken. Er zijn ook doe-het-zelfpakketten verkrijgbaar waarmee je zelf een raamwerk in elkaar te zetten.

Gesso

Voordat u verf aanbrengt op doek, hout of een niet alledaags materiaal als piepschuim, is het goed om de ondergrond voor te behandelen met gesso. Gesso is een krijtondergrond die ervoor zorgt dat de verf niet in het materiaal trekt. Gesso is eenvoudig aan te brengen met een kwast. Voordat u begint te schilderen, moet de gesso-laag goed opgedroogd zijn.

Acrylverf

Acrylverf heeft een minder doordringende lucht dan olieverf. Hierdoor is het goed in huiselijke omgeving te gebruiken. Met acrylverf zijn veel schildertechnieken toe te passen. U kunt aan acrylverf ook een materiaal toevoegen, waardoor de verf een heel andere structuur krijgt, maar wel zijn kleur behoudt. Door veel water toe te voegen aan acrylverf kunt u schilderen in aquarel. Als u pasta aan de verf toevoegt, kunt u heel dik schilderen.

U weet nu dat er verschillende soorten doeken en verf zijn. In deel 2 leert u met welke kwasten en penselen u welk resultaat krijgt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer