Duur 05:15
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 3: Compositie en contrast

Hoe brengt u de juiste verhoudingen over op het doek en zorgt u dat u met lichte en donkere kleuren contrast aanbrengt in het schilderij?

Schetsen

De basis van de compositie brengt u met houtskoolstreken aan op het doek. Houtskool kunt u eenvoudig verwijderen met een gum. Door een houtskooltekening dun aan te brengen zijn de schetssporen gemakkelijk te wissen. U kunt er ook gewoon overheen schilderen.

Compositie

Hoe bepaalt u de verhoudingen? Teken een kruis in het midden van het doek en ook in het midden van de afbeelding die u natekent. Hierdoor voorkomt u dat de verhoudingen straks niet kloppen.

Toonwaarden

Met een toonwaarde geeft u aan hoe licht of donker een kleur is. Door te beginnen met het schilderen in zwart en wit, oefent u op het mengen in toonwaarden. Bij het kijken naar een oude zwart/wit-foto valt al een indeling te maken in toonwaarden. Dit helpt bij het weergeven van contrast in kleuren. Door zwart met wit te mengen ontstaan grijswaarden. Donkere grijswaarden zijn meer aangemengd met zwart, lichte grijswaarden hebben meer wit in zich. Zo ontstaat een licht-donkercontrast.

Met je compositie bepaalt u de verhoudingen op het doek. Ook heeft u geleerd hoe u met licht-donkercontrast bepaalde effecten kunt bereiken. In het volgende deel gaan we ook andere kleuren toepassen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer