Duur 04:50
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 2: Kwasten en penselen

Welke kwasten en penselen zijn geschikt om een ondergrond aan te brengen, details mee te schilderen of technieken toe te passen?

Kwasten en penselen

Een penseel is een gereedschap dat door kunstschilders wordt gebruikt voor het aanbrengen van olieverf, aquarelverf, gouache of acryl. Het verschil tussen een penseel en een kwast is dat voor een penseel zacht en soepel haar, bijvoorbeeld marterhaar, wordt gebruikt. Kwasten worden meestal gemaakt van varkenshaar. Kwasten zijn daardoor stugger. Hierdoor is de verfstreek beter zichtbaar.

  • Spalter

Een spalter is een brede kwast. Hiermee kan eenvoudig een basiskleur aangebracht worden voor de ondergrond. Er zijn spalters met varkensharen en spalters met synthetische haren. Deze laatste kwasten zijn zachter, de structuur van de haren is minder zichtbaar dan bij een kwast met varkensharen.

  • Platte kwast

Ook platte kwasten zijn er met varkensharen en synthetische haren. Deze kunt u gebruiken voor het schilderen van een grove voorstelling of figuren.

  • Waaierpenseel

Een waaierkwast zorgt ervoor dat de overgang tussen kleuren vervaagt. Een waaierkwast geeft een subtiel resultaat.

  • Penselen

Penselen hebben in de punt weinig haren. Hiermee kunt u fijn schilderen. Let bij het gebruik van het penseel op de haren aan het uiteinde, deze bepalen de fijnheid. Een penseel die toeloopt in een punt, kan meer verf opnemen dan een penseel met een paar haren aan de steel.

Hoe meer verf de penseel op kan nemen, hoe langer u ermee door kan schilderen. Als de penseelharen van dik naar dun uitlopen, kan er zowel dik als dun mee geschilderd worden. Dit verschil bereikt u door de penseel meer op het doek te drukken. Een penseel met gelijkmatig verdeelde haren geeft ook een gelijkmatige streek af.

  • Rigger

Een rigger heeft heel lange penseelharen. Hiermee trekt u de verf over het doek.

Nu heeft u geleerd welke kwasten en penselen er allemaal zijn. Om de levensduur van kwasten en penselen te verlengen, is het belangrijk het materiaal na gebruik goed te reinigen en op te bergen. In deel 3 gaat u aan het werk met compositie en licht-donkercontrast. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer