Duur 04:35
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 9: Schilderen in lagen

Door te schilderen in lagen, schildert u niet direct de kleur die u ziet. U bouwt het schilderij op in kleurlagen.

Ondergrond

De kleur van de ondergrond van het schilderij is een heel bepalende factor bij het schilderen in lagen. Het zal te allen tijden zichtbaar blijven. Kies daarom voor een kleur die bij kan dragen aan de voorstelling.

Houtskool

Zet de voorstelling op met houtskool. Vaag de houtskoollijnen uit met een borstel, dan zal het houtskool niet met de verf vermengen. Als u dat niet doet, vervuilt de verf met houtskool. Vooral lichte kleuren zijn daar vatbaar voor.

Pasta

Breng over de houtskoollaag een ‘modelling paste’ aan. Dit is verkrijgbaar in tubes en behoudt zijn kleur omdat het niet gemengd is of aangemaakt. De verfpasta brengt een dikke, stevige structuur aan op het schilderij. Het geeft reliëf aan het schilderij. Volg de gezichtslijnen van de houtskooltekening en breng grillige vormen ook grillig aan. Hierdoor ontstaan er dikkere lagen om in te werken.

Donkere en lichte partijen

Kleur de donkere en lichte partijen in met één kleur. Zet de donkere partijen sterker aan met extra verf. Hierdoor ontstaat al een schaduwwerking in de voorstelling. Met een tweede kleur die nog donkerder is, kunt u de donkere schaduwpartijen nog sterker aanzetten. Een derde kleur tint donkerder zorgt dat de contouren beter uitkomen. Met zowel lichte als donkere details kunt u de oorspronkelijke houtskooltekening opnieuw weer laten spreken.

Warme en koude kleuren

Door het gezicht in te kleuren met warme tinten, kan een blauwe, koele kleur in de achtergrond ervoor zorgen dat het gezicht nog meer naar voren lijkt te komen.

Door in lagen te schilderen kunt u prachtige dieptewerking creëren. En zo zijn er nog meer technieken waar u als beginnende schilder veel aan kunt hebben. In deel 10 gaat u de geleerde technieken uit deze cursus combineren. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer