Duur 04:55
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 7: Kleurinterpretatie

Is de stam van de boom in het landschap werkelijk bruin als u er naar kijkt? Of oogt hij eerder grijs? In deze stap leert u kijken naar kleuren en het benaderen van kleuren op uw schildersdoek door te mengen.

Kader

Een kader is een hulpmiddel om een selectie te maken van datgene wat je wilt schilderen. Een kader werkt als een lijst, de randen geven de grenzen van de voorstelling aan die je over gaat brengen op het doek. Zoek met het kader net zo lang tot je een voorstelling hebt gevonden die interessant is om over te nemen.

Kleurinterpretatie

Kinderen schilderen de kleur van de lucht automatisch blauw, de wolken wit en de zon geel. Andersom geldt ook dat de kleur groen met gras wordt geassocieerd. Maar is in werkelijkheid het gras dat je buiten ziet groen? Of neigt het toch naar bruin? De werkelijkheid naschilderen hangt samen met goed kijken en de kleur op de juiste wijze interpreteren.

Door aan wit een warme of koude kleur toe te voegen, kunt u de kleur van de omgeving beter benaderen. Alleen door veel te mengen, komt u tot een juiste benadering van de werkelijke kleur.

Als u begint met schilderen, moet u eigenlijk al uw vooronderstellingen over kleur loslaten en opnieuw leren kijken. Dan ziet u dat wit nooit alleen maar wit is maar uit allerlei tinten bestaat. In deel 8 gaat u nog meer experimenteren, maar dan met materiaal. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer