Duur 04:00
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 10: Technieken combineren

In dit laatste deel leert u alle technieken toepassen die in deze cursus aan bod zijn gekomen. Dit kan verrassende resultaten opleveren.

Schetsen

Schets met houtskool de voorstelling op het doek. Let hierbij op de verhoudingen. Een hulpmiddel kan zijn om op het doek een kruis te tekenen zodat je bij het schetsen uitgaat van het midden.

Uitvegen

Veeg altijd de houtskooltekening uit met een borstel, zodat de verf die er overheen wordt aangebracht niet vermengt met eventueel lichte verfkleuren.

Donkere lagen

Breng eerst de donkere lagen aan die het meest opvallen. Zo werk je aan het licht-donkercontrast.

Structuur

Door extra water toe te voegen aan de verf, wordt de verf extra vloeibaar en is makkelijker te verplaatsen over het doek. Hiervoor kun je ongebruikelijke huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals een plantenspuit. Dit zorgt voor verrassende effecten.

Mengen

Probeer door te mengen de werkelijke kleur te benaderen.

Warme en koude kleuren

Door koude kleuren op de achtergrond toe te passen, komen warme kleuren in het schilderij meer naar voren. Hierbij past u het effect toe dat koude kleuren wijken en warme kleuren naar u toe komen.

In deze cursus heeft u voldoende theorie, technieken en trucs geleerd om zelf aan de slag te gaan. Zorg voor de juiste materialen en houdt de adviezen van Anne Jan in het achterhoofd bij het schilderen. Veel succes!

U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer