Duur 03:20
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 6: Kleurwerking

Een paars stipje lijkt op een oranje ondergrond veel paarser, dan op een blauwe ondergrond. Hoe kunt u dit toepassen in uw schilderij?

Complementaire kleuren

Kleuren kunnen elkaar versterken. Dit gebeurt bij complementaire kleuren. Complementaire kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen staan op de kleurencirkel. Deze kleuren zijn het meest contrasterend van elkaar.

De primaire kleur geel is complementair aan de secundaire kleur paars. Als deze kleuren naast elkaar gebruikt worden, zal het geel nog geler lijken en het paars nog paarser. Dit effect is het meest zichtbaar bij grote kleuroppervlakken met subtiele kleurdetails. Een voorbeeld hiervan is een geel oppervlak met een klein paars stipje. Het stipje wordt nog paarser in het gele geheel.

Bedrijven maak hier ook dankbaar gebruik van. Een slager bijvoorbeeld laat zijn rode vlees mooier uitkomen met een groen blaadje ernaast. En een blauw stickertje op de banaan, laat de banaan nog geler lijken.

Complementaire bieden allerlei artistieke mogelijkheden voor uw schilderij. In deel 7 leert u nog meer over kleurgebruik, bijvoorbeeld dat gras niet altijd groen is. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer