Duur 04:55
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 5: Warme en koude kleuren

Hoe kan het dat sommige kleuren op u af lijken te komen? In deze stap leert u over de dieptewerking in uw schilderij door het toepassen van kleuren.

Warme kleuren

Een kleurencirkel is op te delen in warme kleuren en koude kleuren. Warme kleuren zijn kleuren die u associeert met een zomers landschap. Denk aan rood, geel, oranje. Deze kleuren wekken de suggestie dat ze naar u toe komen.

Koude kleuren

Koude kleuren hebben het tegenovergestelde effect en lijken te wijken. Onder deze koude kleuren vallen blauwtinten. Door te spelen met deze verschillende effecten kunt u diepte suggereren. Warme kleuren lijken meer op de voorgrond te treden dan voorwerpen in koude kleuren.

Het warm-koudcontrast kunt u versterken door een warme kleur naast een koudere kleur te gebruiken. Dit kunt u ook bereiken door kleuren aan te mengen met een warme of koude kleur.

Met warme en koude kleuren kunt u mooie dingen bereiken in uw schilderij. Maar u kunt nog veel meer met kleur. In deel 6 leert u hoe kleuren elkaar kunnen versterken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer