Duur 04:55
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 4: Kleur

Verf is in alle kleuren te koop bij de speciaalzaak. Maar om voordelig uit te zijn, kunt u de meeste kleuren eenvoudig mengen. Welke kleuren bieden de basis om eindeloos te mengen? In dit deel leert u aan de hand van de kleurencirkel hoe kleuren gemengd kunnen worden.

Primaire kleuren

De primaire kleuren zijn geel, rood en blauw. Hier is enige nuance in aan te brengen. Rood is al gemengd. Door magenta en geel met elkaar te mengen, ontstaat rood. Rood is dus geen pure kleur. Magenta daarentegen is niet samengesteld en kan dus beter gebruikt worden om te mengen.

Kleurencirkel

kleurencirkel

Een hulpmiddel voor het mengen van kleuren is het gebruik van een kleurencirkel. Een kleurencirkel geeft aan welke primaire kleuren gezamenlijk een secundaire kleur geven. Als u secundaire kleuren met elkaar mengt ontstaan tertiaire kleuren. Die kunt u eenvoudig bij elkaar zoeken door de schijven te draaien tot het resultaat van het mengen zichtbaar wordt.

Mengen door te doen

Door een kleurencirkel te schilderen, kunt u echt ervaren uit welke primaire kleuren secundaire kleuren zijn opgebouwd. Verdeel een rondje in drie gelijke vlakken vul die met de drie primaire kleuren: geel, magenta en blauw. Meng een gelijke hoeveelheid magenta met een gelijke hoeveelheid geel. U krijgt nu oranje. Magenta met blauw wordt paars en blauw met geel wordt groen. Deze kleurencirkel kunt u verder uitbouwen door ook de secundaire kleuren met elkaar te laten mengen.

U weet nu hoe de kleurencirkel werkt. U kunt nu spelen met kleur in uw schilderij. In deel 5 legt Anne Jaap het verschil tussen warme en koude kleuren uit. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer