Duur 03:15
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 7: Verzekeren

Er kan natuurlijk altijd iets misgaan: brand of u wordt ziek. De kosten kunnen hoog oplopen. Tegen die kosten kunt u zich verzekeren. Maar ook verzekeringen kosten geld. Welke verzekeringen zijn verplicht en voor welke kunt u kiezen?

Verplichte verzekeringen

  • Ziektekosten. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is wettelijk verplicht zich te verzekeren voor ziektekosten. Naast het basispakket kunt u kiezen voor aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapeut.
  • Opstalverzekering (voor huiseigenaren met hypotheek). Heeft u een huis met hypotheek dan bent u verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade aan het huis zelf. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de herbouwwaarde van het huis.
  • WA-verzekering (voor auto- en motoreigenaren). Voor een auto moet u een WA verzekering afsluiten. Een WA-verzekering vergoedt de schade die u met de auto of motor toebrengt aan anderen en aan het motorrijtuig van een ander.  Vaak is het zo dat hoe langer u schadevrij rijdt, hoe meer korting u op de premie krijgt.

Noodzakelijke verzekeringen

  • AVP. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan anderen. Onder schade wordt verstaan lichamelijk letsel en/of materiële schade.
  • Inboedelverzekering. Een inboedelverzekering (brand- of brand- en inbraakverzekering) dekt de schade aan inboedel of huisraad in uw woning. De premie is afhankelijk van wat u precies verzekerd en in welke regio u woont.

Verzekeren ja/nee?

  • Er zijn nog een heleboel andere verzekeringen. De vraag is of u die echt nodig heeft. Stel uzelf de volgende vragen:
  • Is zelf sparen minder duur dan een verzekering? Dit kan bijvoorbeeld zo zijn voor een tandartsverzekering of een begrafenisverzekering.
  • Is de premie niet te hoog in verhouding tot het bedrag dat u krijgt als er iets gebeurt? Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij autoverzekeringen. Auto’s zijn na een paar jaar veel minder waard. Het is dan zonde om een dure all-riskverzekering te houden.
  • Is de premie van de verzekering niet te duur voor u? Misschien moet u heel zuinig leven om een dure verzekering te kunnen betalen. Als u de verzekering niet echt nodig heeft, kunt u de verzekering misschien beter opzeggen.

Om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden, bestaat er zorgtoeslag. Deze is bedoeld voor mensen met een inkomen tot een bepaald niveau.

Verzekeren, zelf sparen of lenen? Meer over de keuze tussen lenen en sparen in het volgende deel. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer