Duur 03:05
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 2: De begroting

Nu alle rekeningen overzichtelijk zijn opgeslagen in de administratie, kan de volgende stap gezet worden. Want: waar blijft het geld precies? Maak een begroting!

Begroting

Een begroting is het overzicht van overzicht van inkomsten en uitgaven. Wat moet er elke maand betaald worden en wat houdt u dan over? Een begroting laat zien waar u uw geld aan besteedt.

Inkomsten

Hoeveel geld komt er gemiddeld binnen per maand? Dat is salaris of uitkering, maar zijn ook zaken als kinderbijslag, huurtoeslag, belastingteruggave en vakantiegeld.

Uitgaven

Het geld dat u uitgeeft kunt u onderverdelen in vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringen. Vaste lasten zijn kosten die maandelijks terugkomen zoals de huur, de energierekening en de verzekering. De boodschappen, abonnementen en lidmaatschappen vallen onder huishoudelijke uitgaven. Reserveringen zijn bedragen die u spaart voor uitgaven in de toekomst, bijvoorbeeld een wasmachine.

Tips:

  • Betaal de vaste lasten zo veel mogelijk automatisch, dan loopt u het minste risico dat u ze vergeet. Het beste is om de betaling te laten uitvoeren meteen nadat u uw salaris heeft ontvangen.
  • Betaal de vaste lasten als eerste.
  • Wilt u niet te veel uitgeven aan de huishoudelijke uitgaven? Betaal de boodschappen dan altijd contant. Iedere week pint u een vast bedrag uit de geldautomaat. Is dat bedrag bijna op, dan weet u dat u het wat rustiger aan moet doen.

U heeft nu uw eigen begroting gemaakt. U weet nu wat u te besteden heeft. In het volgende deel wordt uitgelegd hoe u om kunt gaan met onverwachte uitgaven. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer