Duur 02:25
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 3: Inzicht inkomsten en uitgaven

Met uw eigen maandbegroting heeft u een overzicht van inkomsten en uitgaven, waardoor u weet wat u kunt uitgeven. Maar niet elke maand is hetzelfde en hoe doen andere mensen het?

Dure en goedkope maanden

Een dure maand is een maand met veel hoge uitgaven. Voor veel mensen is de maand december een dure maand. Een goedkope maand is een maand met weinig uitgaven.

Rijke en arme maanden

Een rijke maand is een maand met extra inkomsten, zoals de kinderbijslag of het vakantiegeld. Een arme maand is een maand met alleen de vaste maandinkomsten (salaris of uitkering).

Persoonlijk budgetadvies op internet

Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies is een internet-tool waarmee u gemakkelijk uw geldzaken op een rij zet. Na het invullen van uw gegevens krijgt u:

  • Een basisbegroting met bedragen die u minimaal nodig heeft om diverse uitgaven te kunnen betalen.
  • Een gemiddelde begroting met bedragen die huishoudens net als u gemiddeld besteden aan deze uitgaven.
  • Een sluitende begroting, waarbij er net zoveel geld wordt uitgegeven als dat er binnen komt.
  • Uw persoonlijke begroting.

De eerste drie begrotingen kunt u gebruiken als voorbeeld en ter vergelijking met uw eigen begroting. Bij uw persoonlijke begroting vult u uw uitgaven in.

Het Persoonlijk Budgetadvies is een financieel overzicht, met cijfers van vergelijkbare huishoudens om te kunnen vergelijken. Het helpt kritisch naar uw financiën te kijken en keuzes te maken in uw begroting. In het volgende deel laat Marion zien hoe u mogelijk in aanmerking kunt komen voor een regeling voor extra inkomsten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer