Duur 04:00
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 5: Een bespaarplan maken

Geeft u teveel geld uit? Dan moet u bezuinigen. In dit deel worden de mogelijkheden besproken alsmede enkele bespaartips gegeven.

Bezuinigen

Uitgaven zijn te verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Aan de uitgaven die moeten bent u sowieso geld kwijt. Dit zijn bijvoorbeeld de huur, de energierekening en verzekeringen, maar ook kleding en voeding. Blijft er geld over nadat de uitgaven die moeten zijn betaald, dan kunt u dit besteden aan de uitgaven die mogen. Bij de uitgaven die mogen, heeft u een keuze. Het gaat bijvoorbeeld om een abonnement of een avondje uiteten.

Besparen

Besparen gaat het makkelijkst op de uitgaven die mogen. Maar ook op uitgaven die moeten zijn besparingen mogelijk. Door korter te douchen, verbruikt u minder gas en water. Door het licht niet overal te laten branden, verbruikt u minder elektriciteit. En bij kleding en boodschappen kunt u letten op aanbiedingen of kiezen voor goedkopere merken.

Bespaarplan

Maak voor uzelf een bespaarplan en schrijf dat op: wat gaat u precies doen om minder geld uit te geven?

U weet nu dat besparen mogelijk is, maar ook moeilijk is met al die verleidingen die op uw pad kunnen komen. In het volgende deel wordt verteld hoe u hier weerstand tegen kunt bieden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    Jilles55 says:

    Toen ik gedwongen thuiskwam moest ik besparen op uitgaves
    Ik heb een plan gemaakt waarin de uitgaves splitste in vaste uitgaves en variabele uitgaves, waar je dus invloed op hebttoen heb ik de uitgaves gekleurd waarop je mogelijk kan besparen en zo heb ik langzaam uitgaves geschrapt die ik goedkoper kon afsluiten, denk aan energiecontacten of van je internet of telefoon en een vast bedrag per maand reserveren voor boodschappen
    Kijk elke maand of het nog klopt en stel het zonodig bij!

Bekijk ook

Meer