Duur 03:25
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 4: Extra inkomsten?

Met een begroting ziet u ook of u geld tekort komt. Misschien komt u wel in aanmerking voor een regeling voor extra inkomsten.

Landelijke regelingen

Bij de Belastingdienst kunt u informatie vragen over huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Ouders van schoolgaande kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, kunnen tegemoetkoming ouders aanvragen. Meer informatie kunt u krijgen Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Belastingkortingen

Via de Belastingdienst kunt u allerlei heffingskortingen krijgen. Dat zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Sommige heffingskortingen krijgt u automatisch via uw salaris of uitkering. Andere moet u zelf aanvragen bij de belastingdienst met het formulier ‘Verzoek Voorlopige Teruggaaf’.

Inkomsten van de gemeente

Iedere gemeente heeft geld voor inwoners met een laag inkomen. De regelingen en de voorwaarden verschillen per gemeente. In elke gemeente bestaat er een regeling voor Bijzondere bijstand. Dit kunt u aanvragen voor noodzakelijke uitgaven die niet worden vergoed door andere instanties, zoals een zorgverzekering. U kunt Bijzondere bijstand aanvragen voor bijvoorbeeld een koelkast.

Naast extra inkomsten is het misschien mogelijk om te besparen. Bekijk de tips in het volgende deel! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie