Duur 02:00
Gepubliceerd op 13 april 2016

Deel 9: Seks tijdens de overgang

Geen zin in seks?

Tijdens de overgang kan uw zin in seks afnemen, maar het hoeft niet. Er zijn ook vrouwen die juist meer zin hebben in seks in deze periode.

Seks in de overgang

Overgangsklachten zoals stemmingswisselingen en concentratieproblemen hebben uiteraard wel invloed op uw libido. U bent sneller afgeleid, dus is het moeilijker om in de stemming te raken en te blijven. Als u ’s avonds uitgeput bent, last heeft van opvliegers en nachtelijk zweten, ligt het voor de hand dat u liever een spannend boek pakt of lekker wilt slapen.

Andere factoren die uw seksleven beïnvloeden:

  • Uw leefstijl
  • Stress
  • Verwachtingspatroon: wat verwacht u van seks en van uw partner?
  • Hoe is uw relatie?
  • Wat zijn uw vroegere ervaringen?

Blijf in gesprek met uw partner

Naarmate u ouder wordt, heeft u meer tijd nodig om in de stemming te raken. Dat geldt waarschijnlijk ook voor uw partner! Praat daar dus over samen en maak er geen taboe van. Laat elkaar weten wat goed voelt en wat u liever anders zou doen. Het gaat er ook niet om hoe vaak u het doet, maar dat jullie het samen fijn hebben. Over het algemeen geldt wel dat als uw seksuele activiteit afneemt, u ook steeds minder behoefte heeft aan seks.

Begrip voor elkaars behoeften is van belang voor het evenwicht in de relatie. Daarnaast wilt u ook samen de toekomst in. In deel 10 zal Gerda het hebben hoe u kunt werken aan de toekomst. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer