Duur 02:00
Gepubliceerd op 13 april 2016

Deel 7: Stemmingswisselingen (2)

Stemmingswisselingen zijn heel vervelend. U kunt om het minste of geringste in huilen uitbarsten of juist uit uwe slof schieten.

Hoe brengt u uzelf weer in balans?

 • Tip 1: bewegen
  Ga wandelen, hardlopen of fietsen. Het liefst in de buitenlucht.
  Flink bewegen stimuleert de productie van endorfine, het gelukshormoon dat helpt tegen sombere en labiele gevoelens.
 • Tip 2: focus
  Accepteer dat u geen tien zaken tegelijk kunt doen, maar focus u op één ding. De tijd van meerdere dingen tegelijkertijd doen, ligt achter u wanneer uw oestrogeen daalt. Probeert u dat toch te doen, dan maakt het u ongelukkig, opgejaagd en nerveus. De tijden worden weer beter als uw hormonen in rustiger vaarwater zijn beland.
 • Tip 3: bloedsuikerbalans
  Houdt uw bloedsuiker in evenwicht. Een te laag bloedsuikerniveau maakt u verdrietig of juist agressief. Eet meerdere keren verdeeld over de dag kleinere beetjes. Sla daarbij het ontbijt niet over en neem voor het slapen ook nog een klein hapje.
 • Tip 4: ontspan
  Deze tip komt steeds weer terug: verminder de stress, zorg voor voldoende ontspanning.

Hormoonbalans

 • Serotonine: hormonen beïnvloeden elkaar. Daardoor kan een dalende oestrogeenspiegel ook een daling van deserotoninespiegel tot gevolg hebben. Serotonine zorgt voor uw geluksgevoel. Als dat niveau daalt, gaat u zich somber voelen en kunt u minder goed slapen.
 • Het aminozuur tryptofaan kan een natuurlijk hulpmiddeltje zijn om deze klachten te verminderen. Er zit veel tryptofaan in eiwitrijke voeding, maar ook in pompoenpitten, linzen, bananen, dadels, granen, zilvervliesrijst, sesamzaad, zonnebloempitten en noten.
 • Kies in uw eetpatroon daarom meer voedingsmiddelen met het aminozuur tryptofaan en test daarmee of uw somberheid vermindert. Slik aanvullend ook een multi-vitamine, maar laat u eerst adviseren over de samenstelling.
 • Tijdens seks komt het hormoon oxytocine vrij. Door dat hormoon voelt u zich na afloop een lange tijd vrolijker, sterker en daadkrachtiger. Ga het daarom niet steeds meer uit de weg, maar geniet van seks, met uzelf of met een ander.

Overdag kunt u actief dingen aanpakken of veranderen, maar ’s nachts wilt u gewoon uw ogen dichtdoen en slapen. Als dat nu niet meer lukt, kan de frustratie hoog oplopen. Hier zal Gerda het in deel 8 over hebben. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer