Duur 01:35
Gepubliceerd op 13 april 2016

Deel 6: Stemmingswisselingen

(Opnieuw) puberen

De overgang wordt vaak vergeleken met een tweede puberteit. Schommelingen in hormonen beïnvloeden ons humeur. Dit heeft u tijdens uw vruchtbare leeftijd vaak wel meegemaakt. Enkele dagen voor een menstruatie heeft u last van hoofdpijn, vreetaanvallen of labiele buien. Dit werd veroorzaakt door een tijdelijke daling van het hormoon oestrogeen.

Oestrogeendaling / FSH-stijging

Tijdens de overgang heeft u te maken met een alsmaar dalend niveau van oestrogeen. Omdat uw hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat een ander hormoon – uw FSH ofwel Follikel Stimulerend Hormoon – omhoog. En díé stijging geeft nu juist de hormonale verstoring, waardoor het gebied in de hersenen die uw emoties reguleert in onbalans raakt.

Stemmingswisselingen

Als u gevoelig bent voor die hormonale storingen, ontstaan ongewild stemmingswisselingen, die pittig kunnen zijn: huilbuien, boosheid, woedeaanvallen… Om de kleinste dingen kunt u uit uw slof schieten. Zulke stemmingswisselingen zitten dus niet tussen uw oren, maar hebben een lichamelijke oorzaak!

Stemmingswisselingen of depressie?

Er is een duidelijk verschil tussen stemmingswisselingen en een depressie.
Sombere buien of een dipje kennen we allemaal. Maar bij wie ernstige depressieve buien wekenlang aanhouden, is meer aan de hand. Zeker tijdens de overgang zijn vrouwen kwetsbaarder voor depressies, dus trek tijdig aan de bel!

Het is natuurlijk al heel fijn dat u weet waardoor het komt, maar wat kunt u er aan doen? Dit zal in deel 7 duidelijk worden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer