Duur 02:15
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 3: De perfecte espresso

Een warme kop in uw handen, de geur van gebrande koffiebonen in uw neus en een ronde smaak in de mond. Dat is de uitleg van een perfecte espresso. Heeft u hem al ontdekt? In deze stap leren we u de perfecte espresso thuis te maken.

Doorgewarmd

Zorg ervoor dat wanneer u de espressomachine gebruikt, de machine helemaal is doorgewarmd. Dat is belangrijk omdat dan de glaasjes warm worden en blijven en dat de portafilter goed warm is. In de portafilter doet u de koffie, daarom is het belangrijk dat deze ook goed opgewarmd is. Is de machine niet warm, dan is er een grote kans dat de oliën niet uit de bonen gehaald kunnen worden.

Warme kop

Voor een goede espresso is een warm kopje heel belangrijk. U kunt een kopje verwarmen met een warmhoudplaat, door de kop op de kachel te zetten of door er kokend water overheen te laten stromen.

Bonenmaler

Wilt u een perfecte espresso krijgen, zorg er dan voor dat u óf gemalen bonen heeft óf een bonenmaler. Het is het lekkerst om zelf uw bonen te malen. Van eenmaal gemalen bonen is binnen een kwartier het mooiste af. Verwerk ze dus snel, zodat u optimaal kunt genieten van uw vers gemalen bonen.

De ideale doorlooptijd

De ideale doorlooptijd voor 30 ml. espresso ligt tussen de 23 en 30 seconden.
Loopt jouw machine te snel? Gebruik dan een iets fijnere maling.
Loopt hij te langzaam? Gebruik dan een wat grovere maling.

Pin u echter niet te veel vast op deze 30 seconden, laat vooral jouw smaak meetellen. Is de espresso te bitter naar uw zin? Laat hem dan wat korter doorlopen.
En vindt u hem te zuur, laat hem dan wat langer doorlopen.

De perfecte espresso

  • Als u de portafilter gaat gebruiken, moet u hem eerst goed droog maken. Dit is belangrijk, omdat er anders klontjes kunnen ontstaan;
  • Maal de juiste hoeveelheid maalsel. Voor een enkele espresso is dat 7 gram koffie;
  • Doe de koffie in de filter en verdeel het over de oppervlakte;
  • Druk de koffie goed aan tot de helft à driekwart onder de rand van de filter;
  • Sluit de portafilter aan op de machine. Krijgt u hem niet goed op de machine gedraaid? Dan zit er waarschijnlijk te veel koffie in de filter, haal er dan wat uit;
  • Druk met de portafilter in de machine meteen op het knopje voor espresso.
  • En daar is dan… de perfecte espresso!

U weet nu hoe u de perfecte espresso kunt maken. Ook heeft u meer geleerd over de maling van de koffiebonen. En vergeet vooral niet uw kop te verwarmen, dat drinkt echt het lekkerst!

In deel 4 zal Joep laten zien hoe u een cappuccino en latte macchiato maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer