Duur 02:05
Gepubliceerd op 25 april 2016

Deel 6: Conditie en afvallen

Natuurlijk sporten we om fit en gezond te blijven, maar een paar kilootjes eraf is ook nooit weg. Hoe zit het met conditieopbouw en is hardlopen geschikt om af te vallen?

Conditie opbouwen

Uw conditie is bepalend voor de mogelijkheid van uw lichaam om inspanningen vol te houden. Vijf kilometer aan één stuk hard kunnen lopen lijkt misschien nu nog veel, maar door het volgen van een trainingsschema bouwt u uw conditie langzaam op.

Drie keer in de week

Twee à drie keer in de week hardlopen maakt uw hart, longen, spieren, pezen en gewrichten sterker. De dagen dat u niet hardloopt, zorgen voor herstel. De conditie van uw hart en longen bouwt u vrij snel op. Dit gaat sneller dan de opbouw van kracht en uithoudingsvermogen van pezen, spieren en gewrichten. Pezen, spieren en gewrichten moeten dus langer wennen aan het hardlopen.

Te veel en te weinig

Gaat u vaker dan twee à drie keer per week hardlopen, dan is de kans op blessures hoger. Loopt u maar één keer per week dan duurt het langer om uw conditie op peil te brengen en voor uw lichaam om te wennen aan de hardloopbelasting. Na twee weken of langer niet hardlopen, gaan helaas uw conditie en uw kracht weer duidelijk achteruit. Volhouden dus!

Energieverbruik

Tijdens hardlopen verbruikt uw lichaam vetten, koolhydraten en soms eiwitten. Bij rustig hardlopen en joggen verbruikt u vooral vetten. Joggen is dus een goede manier om af te vallen!

Twee à drie keer in de week rustig hardlopen zorgt er dus voor dat u uw conditie opbouwt. Plan daarom uw hardlooprondjes in! Maar wat is de meest geschikte tijd om te gaan lopen? Het antwoord krijgt u in deel 7. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer