Duur 03:25
Gepubliceerd op 25 april 2016

Deel 5: Loopschema en tempo

Hijgend en puffend door het park? Fout! Het tempo dat u als beginnende hardloper moet aanhouden is het tempo waarbij u nog kunt praten.

Rustig aan!

Hardlopen vraagt inspanning van het lichaam. Uw hartslag verhoogt waardoor het bloed sneller stroomt. Uw ademhaling versnelt om zo meer zuurstof te kunnen opnemen.
Als beginnend hardloper is het verstandig om op een rustig tempo hard te lopen, zodat u niet direct buiten adem raakt.

Schema

Tijdens de eerste trainingen van het beginnersschema wandelt u meer dan dat u hardloopt. Waarschijnlijk kunt u al veel meer, maar trap niet in de valkuil het ook te doen!
Door het schema te volgen, bouwt u uw uithoudingsvermogen langzaam op. Loop twee à drie keer in de week en houd na een loopdag een rustdag. Op die manier kunnen spieren, pezen en gewrichten herstellen en wennen aan de inspanning.

Hartslagmeter

De hartslag die hoort bij een goed looptempo is voor iedereen anders. Allereerst is het belangrijk goed naar uw eigen lichaam te luisteren: voelt uw hartslag onprettig hoog en raakt u buiten adem, dan loopt u te snel. Eventueel kunt u een hartslagmeter gebruiken als hulpmiddel. Op een hartslagmeter kunt u zien bij welk tempo u het prettigst loopt. Wordt uw hartslag te hoog, dan moet u dus snelheid minderen. Op die manier kan een hartslagmeter werken als coach.

Volhouden! Met een rustig hardlooptempo is het veel makkelijker om 5 kilometer vol te houden. Een rustige ademhaling zonder gehijg motiveert om lekker door te blijven trainen. In deel 6 heeft Aalbert het over uw conditie en het afvallen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer