Duur 04:43
Gepubliceerd op 9 mei 2017

Golftips les 3: Houding en voeding

Golf is een sport waarbij u meerdere kilometers loopt en vaak uren onderweg bent. Het is daarom belangrijk goed voor de inwendige mens te zorgen. Voor het slaan van de bal zijn bovendien een goede balans, soepele gewrichten en wat spierkracht nodig. 

Tip 1: Eten
Eet voordat u gaat sporten een lichte maaltijd. Als u namelijk kort voor het sporten te zwaar eet, houdt uw lichaam zich bezig met het verteren van het voedsel en niet met het sportief presteren. Tijdens het golfen verbruikt u energie. Zorg dat u op tijd wat eet. Wanneer u een hongergevoel ervaart, bent u al te laat met eten. Zeer geschikt zijn een rijpe banaan of wat ongebrande zoute noten.

Tip 2: Drinken
Neem altijd voldoende te drinken mee, minimaal 1 liter. Water voldoet prima. Zorg dat u voldoende zout binnenkrijgt. Voeg een klein beetje zout aan het water toe, net zoveel dat het niet naar zeewater smaakt. Neem bij elke hole een slokje. Water hoeft niet heel koud te zijn. Als u dorst krijgt bent u te laat en verliest u uw concentratie en gaat uw spel achteruit.

Tip 3: Uw balans
Komt het regelmatig voor dat u na het slaan de neiging hebt om te vallen of te ver door te draaien? Dit heeft te maken met uw balans. Deze oefening helpt om een goede balans te krijgen bij het golfen: poets uw tanden terwijl u op één been staat. Blijf zo lang mogelijk op één been staan en wissel daarna van been. U zult zien dat u het steeds langer kunt volhouden.

Tip 4: Uw flexibiliteit
Als u zich minder flexibel voelt in uw bewegingen en vooral in het draaien van uw romp om de swing te kunnen maken, dan zijn er meerdere oefeningen om dit te verbeteren. Een eenvoudige oefening die u overal kunt doen, is op een stoel gaan zitten en met uw handen gekruist voor uw borst uw schouders en bovenlichaam draaien naar links en naar rechts. Houd daarbij uw benen zo stabiel mogelijk.

Tip 5: Kracht in uw handen
Naarmate u ouder wordt, gaat de kracht in uw handen achteruit en kan het zijn dat u de stok niet goed meer kunt vastpakken. De volgende oefening kan dit helpen verminderen: knijpen in een zogenaamde stressbal helpt om de grip op de golfclub te verbeteren. U kunt dit bijvoorbeeld ook doen terwijl u naar Heel Holland Bakt of We Zijn Er Bijna op de televisie kijkt!

Tip 6: Concentratie
Golf is een sport waarbij concentratie cruciaal is. Heeft u moeite om uw concentratie vast te houden? Leer uzelf dan een pre-shotroutine aan. Een goede pre-shotroutine helpt om uzelf te concentreren en een constantere slag te maken.

  • Stap 1: bepaal de situatie: afstand en ligging van de bal (eventueel de wind).
  • Stap 2: kies de juiste club.
  • Stap 3: maak één oefenswing.
  • Stap 4: bepaal de lijn en zet uw voeten parallel aan deze lijn.
  • Stap 5: sla de bal volgens uw plan.

Tip 7: Leer ontspannen
Vindt u het moeilijk om te ontspannen wanneer u een bal moet slaan? Dan hebben we de gouden tip! Zucht 2 keer voordat u slaat. Haal diep adem en blaas stevig uit. Zeg hardop “hè hè”. Hierdoor ontspant u en slaat u een goede bal. Een goede zucht is als uw spelgenoot zegt: “Wat is er?” Leer dus goed te zuchten.

Meer Golftips:

Les 1: Het juiste materiaal

Les 2: Fit de baan op

Les 4: De afslag en de baan

Les 5: Op en rond de green

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer