Duur 03:59
Gepubliceerd op 9 mei 2017

Golftips les 5: Op en rond de green

Olga en Tom zijn aangekomen bij de laatste fase: het benaderen van de vlag en het putten. Maar dat kan best lastig zijn! Zo zijn er hindernissen als bunkers op de baan en is het nog een hele kunst om de green goed te lezen.

Tip 1: De bunker
Wanneer u problemen heeft om in een bunker het zand goed te raken, dan kan het zijn dat u bang bent voor de klap die uw handen en polsen te verduren krijgen. Maar voor alles is er een oplossing, ook in de golfsport! Het is belangrijk om de juiste club te gebruiken. De sandwedge is speciaal gemaakt om goed door het zand te glijden. Dat komt door de bolle onderkant oftewel de bounce. Doe dan de volgende oefening en houdt uw polsen stabiel waardoor u meer gaat draaien: maak in de oefenbunker met de achterkant van de hark 2 strepen in de bunker, ongeveer 15 cm uit elkaar. Leg tussen de strepen 5 ballen klaar. Sla nu met uw sandwedge de ballen uit de bunker.

Tip 2: Chippen
Topt u regelmatig de bal bij het chippen, omdat u bang bent in de grond te slaan? Dan kan de headcover oefening helpen. Met deze oefening leert u de bal goed, dat wil zeggen in een neerwaartse beweging te raken. Neem een headcover van bijvooreeld de hybride club en leg deze op 1,5 griplengte achter de bal. Let er op dat de bal wat rechts van het midden van uw beginstand ligt. Chip nu met een achter- en een neerwaardse zwaai, waarbij de headcover niet wordt geraakt. Als u de headcover wél raakt, dan raakt u de bal niet neerwaarts genoeg. Zorg er wel voor dat u de bal élke keer op dezelfde afstand vanaf de headcover neerlegt.

Tip 3: Benaderen vlag
Naarmate u ouder wordt, gaat u minder ver slaan en wordt het korte spel rondom de green steeds belangrijker. En met goede chipslagen kunt u alsnog een score maken die er toe doet. Als u het lastig vindt om te bepalen waar u de bal moet laten landen, zodat deze in de buurt van de vlag eindigt, kunt u deze oefening doen: leg 3 clubs op een rij neer met een tussenruimte van 1 meter. De kunst is nu om de ballen gericht voor, tussen of voorbij de clubs te laten landen.

Tip 4: Recht putten
Heeft u moeite om de bal recht te putten? Dan kan de volgende oefening u daarbij helpen: leg 2 stokken parallel aan elkaar op de green en put tussen de 2 stokken de bal in de hole. Het kan natuurlijk ook aan uw bril liggen. Overweeg dan om de eerder genoemde golfbril aan te schaffen.

Tip 5: Juiste richting
Sommige mensen hebben moeite de bal in de juiste richting te spelen. Een streepje op de bal maakt dit een stuk gemakkelijker. Dat kunt u thuis al op de bal zetten met een waterafstotende stift. Natuurlijk kunt u ook de tekst op de bal gebruiken om op te lijnen.

Tip 6: Juiste afstand
Natuurlijk is het belangrijk dat u de afstand van de put goed inschat, zodat u de bal precies voldoende snelheid meegeeft. Oefen de afstanden met putten door tijdens de oefenswings naar de hole te kijken en sla vervolgens ook de bal terwijl u naar de hole kijkt. Op deze manier kunt u veel beter de afstand bepalen.

Meer Golftips:

Les 1: Het juiste materiaal

Les 2: Fit de baan op

Les 3: Houding en voeding

Les 4: De afslag en de baan

Geef een reactie

Reactie

  Vitanova says:

  Nadat mijn man was overleden kreeg ik van de kinderen een complete golfset cadeau op mijn verjaardag.
  Daar werd ik niet echt blij van , dat was het laatste wat ik wilde. Maar heb toch lessen genomen
  om hun niet teleur te stellen. En nu…. sta dagelijks op de golfbaan , leuke contacten , vlieg de wereld over om her en der te golfen met m,n vrienden clubje.
  Altijd buiten en op de mooiste plekken.
  IK ben begonnen op mijn 64e en nu ben ik 74… zo fit en soepel als wat. Wie doet mij wat.

  Vitanova

Bekijk ook

Meer