Duur 04:49
Gepubliceerd op 9 mei 2017

Golftips les 2: Fit de baan op

Golf vergt een goede voorbereiding, voordat u de baan op gaat. Dankzij een goede warming-up en het inslaan van enkele ballen voorkomt u pijntjes en blijft u mentaal fit. In deze les staan Olga en Tom ook stil bij veelvoorkomende blessures bij golfende 50-plussers.

Tip 1: Warming-up

Het is belangrijk om uw spieren en gewrichten wat los en warm te maken, voordat u de baan op gaat. Met de volgende oefeningen bereidt u zich in 5 minuten voor op een rondje golf. Deze oefeningen doet u voordat u een bal gaat slaan.

  • Maak uw nek los: draai uw hoofd naar links en rechts en knik op het eind naar beneden, zoals bij de swing gebeurt. Dit is van belang om uw ogen op de bal gericht te houden.
  • Maak uw schoudergordel los: zoek de eindstanden van uw bereik op: draai en strek de schoudergordel. Strek uw armen zo ver mogelijk omhoog. Pak achter uw rug de handen naar elkaar, één bovenlangs en één onderlangs.
  • Maak uw lage rug los: buig en strek uw rug, maak haar hol en bol, draai uw bekken.
  • Maak uw heupen los: ga op één been staan en trek de andere knie op. Leg uw voet in de knieholte van het andere been. Steun op een stok en draai uw opgetrokken knie afwisselend naar binnen en naar buiten.
  • Rek uw wervelkolom: houd uw armen omhoog met een stok in de handen en buig ze opzij.

Voor mensen met een nieuwe knie of heup geldt dat de operatiemethode bepalend is voor de oefeningen die u kunt doen. Vraag advies bij de golffysio.

Tip 2: Een pijntje
Wees alert op een gevoel van beperking of een pijntje. Ga er niet mee door, maar meldt het bij de golfpro of -fysiotherapeut. Pijntjes ontstaan vaak door oude blessures of door het maken van verkeerde bewegingen. De grootste kans op een blessure is een eerder verwaarsloosde kwetsuur.

Tip 3: Veelvoorkomende blessures
Daar waar u de pijn voelt, zit lang niet altijd de oorzaak. Veel voorkomende klachten bij senioren golfers zijn:

  • Pijn in de lage rug. De oorzaak daarvan is vaak een swingfout.
  • De golfarm (of tennisarm). De oorzaak daarvan kan zijn de gripdikte, de positie van uw hand, overbelasting of nekklachten.
  • Klachten aan billen en heupen. De oorzaak is vaak een beperking aan de heupen, de lage rug of de knie.

Tip 4: Mentaal fit
Het nut van enkele ballen inslaan voordat u gaat spelen is dat uw lichaam en hoofd zich instellen op het golfen. Uw hoofd leegmaken is zeker zo belangrijk. Laat de dagelijkse beslommeringen achter u en concentreer u op de slagen. Hierdoor gaat het spelen een stuk beter. Want wanneer u tijdens het spelen nog loopt te denken aan de boodschappen die nog gedaan moeten worden, raakt u de bal niet zoals u wilt.

Tip 5: Het inslaan
Het inslaan begint altijd met het putten van wat ballen op de oefengreen. Daarna gaat u naar de driving range. Na de warming-up maakt u eerst enkele rustige oefenswings (dus zonder bal) met een kort ijzer. Eerst een halve swing en daarna ¾ en u eindig met enkele rustige volle swings. Pas daarna begint u met ballen inslaan. Begin met de korte stokken en sla rustig enkele ballen, neem telkens een langere stok. Het gaat om een vloeiende beweging en niet om zo ver mogelijk te willen slaan. Een rustige swing geeft vanzelf lengte.

Meer Golftips:

Les 1: Het juiste materiaal

Les 3: Houding en voeding

Les 4: De afslag en de baan

Les 5: Op en rond de green

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer