Duur 01:57
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 7: Sportfoto

Sporters staan meestal niet stil. Dat kan het maken van een scherpe foto soms lastig maken. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan.

Korte sluitertijd

Als u het beeld wilt bevriezen, moet u een korte sluitertijd kiezen, van bijvoorbeeld 1/2000 seconde. Ook als er veel beweging is, zal uw onderwerp haarscherp in beeld komen.

Lange sluitertijd

Bij een lange sluitertijd ontstaat bewegingsonscherpte. Dat kan in sommige sportsituaties heel leuk uitpakken. Bijvoorbeeld bij het fotograferen van fietsers op een wedstrijdbaan. De fietsers worden onscherp vanwege de beweging, maar de rest van de foto is haarscherp. Zo wordt de dynamiek extra duidelijk zichtbaar.

Verwacht het onverwachte

Soms valt er iemand van zijn fiets, krijgt iemand een bal tegen zijn hoofd of gebeurt er iets anders onverwachts. Juist op zulke situaties moet u met uw camera voorbereid zijn. Wees dus alert en zorg ervoor dat uw camera ‘schietklaar’ is.

Als u dacht dat actiefoto’s het moeilijkst zijn voor een fotograaf heeft u zeker nog nooit geprobeerd in een donkere ruimte te fotograferen. Deel 8 gaat over het maken van foto’s in disco’s, musea en concertzalen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    de zon says:

    Intressant de sluitertijd.

Bekijk ook

Meer