Duur 02:24
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 6: Bewegingsonscherpte

Het fotograferen van auto’s, fietsers en andere bewegende objecten kan lastig zijn, helemaal als er weinig licht aanwezig is. Maar niet elk beeld hoeft te worden bevroren: het kan juist leuk zijn om de actie terug te zien in de foto. Ton Bennemeer geeft tips voor het maken van goede actiefoto’s.

ISO-waarde

In een ruimte met weinig licht waar u niet wilt flitsen, kunt u de ISO-waarde verhogen. Zo heeft u geen flits nodig en kunt u toch een mooie foto maken.

Sluitertijd

Met een korte sluitertijd kunt u het beeld bevriezen. Kiest u een langere sluitertijd, dan maakt u het object bewust vager.

Meegaan in de beweging

Als u voorbijrijdende auto’s of fietsers fotografeert, beweeg dan met uw camera mee. De foto zal niet helemaal scherp zijn, maar wel veel beweging suggereren.

Kies een goede plek

Waar gaat u de foto vandaan maken? De keuze voor uw standplek is essentieel voor een goede actiefoto. Zorg dus dat u de actie goed kunt zien.

Statief

U kunt hele mooie avondfoto’s maken als u uw camera op statief zet en een lange sluitertijd gebruikt, van bijvoorbeeld 10 seconden. De verlichting van auto’s in de straten laat bijvoorbeeld hele mooie rode en witte strepen achter op uw foto.

Tip:

Gebruik de burst-mode van uw camera om meerdere foto’s snel achter elkaar te maken. Zo kunt u het perfecte beeld er naderhand uitkiezen.

Ook sporters zijn over het algemeen flink in beweging. Een mooi sportmoment vastleggen is dus een doorborduren op dit principe. In deel 7 zal Ton dit laten zien. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    de zon says:

    ook hier is spelen met de lens mooi.

Bekijk ook

Meer