Duur 02:47
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 1: Welke camera?

Camera’s zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig fotografeert bijna iedereen met een digitale camera. U kunt uw foto’s meteen terugzien, missers weggooien en achteraf dingen bijwerken op de computer.

Wat is uw doel?

Voor u een camera aanschaft, is het goed om te weten wat voor types er allemaal verkrijgbaar zijn. Ook moet u zich afvragen wat u met de camera gaat doen: voor natuurfotografie heeft u iets anders nodig dan voor een stedentrip.

Spiegelreflexcamera

Professionele fotografen gebruiken altijd een spiegelreflexcamera. Vaak zit er ook nog een grote telelens op. Bij een spiegelreflexcamera kijkt u door de zoeker om een foto te maken in plaats van op het schermpje, zoals bij compactcamera’s. Spiegelreflexcamera’s hebben over het algemeen een kortere ontspanvertraging (de tijd tussen het indrukken van de knop en het openen van de sluiter) dan de digitale compactcamera. Ook kunt u er sneller mee scherpstellen, een voordeel als u actiemomenten wilt fotograferen.

Spiegelreflexcamera’s hebben een groter dynamisch bereik: ze kunnen details weergeven in een donker deel van de foto zonder dat het lichte deel te licht wordt. Op een spiegelreflexcamera kunt u meerdere typen lenzen gebruiken. Bij spiegelreflexcamera’s kunt u gebruikmaken van scherptediepte: dit is de afstand waarbinnen het onderwerp van de foto scherp wordt weergegeven. Het kan heel mooi zijn om bijvoorbeeld scherp te stellen op een bloem en de achtergrond vaag te laten. Dat kan met een spiegelreflexcamera.

De prijzen van spiegelreflexcamera’s variëren tussen de 240 en 8500 euro. Hoe duurder de camera, hoe uitgebreider de mogelijkheden. Bedenk van tevoren of u al die mogelijkheden echt nodig heeft en bepaal uw budget. Lenzen en flitsers kunt u er los bij kopen.

Compactcamera

Een digitale compactcamera biedt veel voordelen: hij past makkelijk in uw jas, tas of broekzak. Vaak kunt u er ook nog filmpjes mee maken. Ook op compactcamera’s kunt u van alles instellen om zo mooi mogelijke foto’s te maken. De meeste compactcamera’s hebben geen zoeker meer, maar alleen een schermpje waar u op kijkt om de foto te maken. Een compactcamera kunt u niet uitbreiden met extra lenzen of flitsers.

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een camera?

  • Staar u niet blind op het aantal megapixels. Camerafabrikanten zijn de afgelopen jaren in een ‘pixel-oorlog’ verzeild geraakt. Hoe meer pixels, hoe beter, lijkt het wel. Maar dat is niet waar. Bij kleinbeeldcamera’s is de kwaliteit en de grootte van de sensor in de camera veel belangrijker dan het aantal megapixels.
  • Optische zoom en digitale zoom. Compactcamera’s hebben meestal twee verschillende soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Met die eerste schuift u de lens uit om het onderwerp dichterbij te halen. Bij digitale zoom vergroot u alleen de pixels. Het onderwerp komt wel dichterbij, maar wordt niet scherp.

Als u voor uzelf weet wat voor foto’s u wilt gaan maken, kunt u beginnen met de basis: de juiste belichting. Hier zal Ton Bennemeer in deel 2 aandacht aan besteden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    de zon says:

    Geweldige en leerzame uitleg.

Bekijk ook

Meer