Duur 02:00
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 5: Lenzen en standpunt

Waar u staat en welke lens u gebruikt, maakt een groot verschil voor het eindresultaat van uw foto.

Bij een landschap

De grootsheid van een landschap ziet u vaak het beste aan de hand van de verhouding mens tot het landschap. Als u landschapsfoto’s maakt, is het goed om als detail mensen in een deel van het landschap te plaatsen. Dan ziet u de weidsheid van het geheel pas goed. Let hierbij wel op dat u de mensen niet in het midden plaatst. Hierdoor kan het onderwerp van de foto veranderen.

Bij een gebouw

Als u een gebouw in een stad fotografeert, kunt u meestal niet 100 meter naar achteren lopen om het gebouw helemaal op de foto krijgen. Dan biedt een groothoeklens uitkomst. Maar een groothoeklens vertekent ook; een gebouw lijkt al snel iets naar achteren te leunen. U kunt dan ook iets verder de straat in lopen en het gebouw van een afstandje fotograferen. U ziet het gebouw dan van opzij, maar u kunt het makkelijker in zijn geheel vastleggen. Dit wordt ook wel een getrokken shot genoemd. Probeer dus altijd wat afstand te nemen om de verhoudingen goed in beeld te brengen.

 D5 digitale fotografie

Gebouwen en landschappen staan meestal stil. Maar het fotograferen van bewegende mensen en objecten vereist een andere aanpak. Dat leert u in deel 6. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Reactie

    de zon says:

    Geweldig spelen met lenzen.

Bekijk ook

Meer