Tijd voor MAX

Informatief

Middagmagazine met Sybrand Niessen en Martine van Os

Elke werkdag om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

Wo 7 oktober 2020 17:10 NPO 1 42 min
Herhaald op 10 oktober 2020 NPO 1

Nieren zijn van levensbelang

Te gast: Mirjam de Graaff, Tom Oostrom, Prof. dr. Ian Alwayn, Stanley Burleson, Ursula Rijk, Amber Hageman en Mariët Tiel.

Tijd voor MAX staat op woensdag 7 oktober volledig in het teken van nierziekten en wat het betekent als je nieren niet meer werken. Een niertransplantatie is dan voor veel nierpatiënten veelal de best mogelijk behandeling; letterlijk van levensbelang.

Op 1 juli van dit jaar werd de nieuwe Donorwet ingevoerd. Een belangrijke stap voor de mensen die al jarenlang wachten op een geschikte donor. Maar Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, legt in Tijd voor MAX uit waarom er meer nodig is.

Ook te gast is Mirjam de Graaff, Nierstichting-ambassadeur en zus van BNN-oprichter Bart de Graaff. Bart overleed op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierfalen.

Prof. dr. Alwayn (LUMC) vertelt over innovatief onderzoek naar meer succesvolle transplantaties.

We horen de verhalen van Mariët Tiel, haar enige hoop is een nieuwe nier. En van Ursula Rijk, haar dochter was 9 jaar toen ze erachter kwamen dat alle twee haar nieren niet meer werkten.

En (musical)acteur, zanger en choreograaf Stanley Burleson treedt op. Hij zet zich al jaren in als ambassadeur van de Nierstichting en schreef speciaal voor nierpatiënten en hun naasten een bijzonder lied.