Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Ma 8 oktober 2018 18:25 NPO 2 16 min
Herhaald op 9 oktober 2018 NPO 2

Hallo Nederland

Hoe een buurt-AED levens kan redden, verbod op ongevraagde telefoontjes van bedrijven en de kleurrijke werken van glaskunstenaar Annemiek Punt.

De Hartstichting roept buurtbewoners op om hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED in de buurt te registeren, anderzijds door samen een AED aan te schaffen. Per jaar krijgen 17.000 mensen namelijk een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En de inzet van een AED vergroot de overlevingskansen aanzienlijk.

Verder: ze bellen altijd onder etenstijd of op een moment dat het niet uitkomt. Maar het kabinet gaat het nu verbieden: ongevraagde telefoontjes van mensen die je iets willen verkopen. Bedrijven of organisaties mogen consumenten dan alleen nog via de telefoon benaderen als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

En Annemiek Punt is al veertig jaar glaskunstenaar en dat doet ze zo goed dat ze in de kunstwereld tot de top behoort. Vorig jaar is een korte film van haar gemaakt door een Nederlandse filmmaker en die wint prijzen op verschillende filmfestivals in de hele wereld. Reden genoeg om eens wat meer te weten te komen over Annemiek haar kleurrijke werken.