vergeten helden

Vergeten Helden #1: Het verhaal van Albert Wittenberg met Jeangu Macrooy

In deze aflevering vertelt Jörgen Tjon samen met zanger Jeangu Macrooy het verhaal van de in Suriname geboren verzetsheld Albert Wittenberg. Waarom probeerde deze gelukkige familieman niet aan zijn lot te ontsnappen?

Nederland is bij het uitbreken van de Tweede wereldoorlog meer dan alleen een klein landje aan de Noordzee. Bij het koninkrijk horen koloniën in het westen en in het oosten. De inwoners van deze gebieden hebben dezelfde regering en koningin en ook zij zijn dus in oorlog met Duitsland. Een deel van deze Nederlanders vecht schouder aan schouder hier in Nederland in het verzet, maar na de oorlog worden zij al snel weer vergeten.

In deze podcast zoomen we in op drie vergeten helden, Albert, die zich opofferde om het leven van anderen te redden, Boy die aan de lopende band de meest gevaarlijke verzetsdaden verrichtte en Evy die ook na de oorlog vrijheidsstrijder bleef. Waar komen zij vandaan, hoe zijn ze in Nederland beland en wat was hun beweegreden om hun leven in de waagschaal te stellen voor de vrijheid van Nederland? Wat maakt hun verhaal een heldenverhaal?

(Foto: ANP)

Geef een reactie