Marc van Oostendorp, Het Diaclectenbureau over werk en dialect

Het Dialectenbureau #1: verzet

In de 9-delige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet? In aflevering 1 hebben we het over verzet.

Verzet

In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Het thema van de 1e aflevering is verzet. Van de Friezen die vechten voor een eigen taal en de jeugd in de Bijlmer die zich met straattaal afzet. Van Bennie Jolink die het woord ‘boerenlul’ heeft omarmd als geuzennaam tot de kloof tussen stad en platteland al in 1981 constateerde. Maar wie goed luistert, ziet vooral veel overeenkomsten tussen deze dialectsprekers.

De sprekers

De dialectsprekers in de 1e aflevering zijn: zanger van de streektaalrockband Normaal: Bennie Jolink (Nedersaksisch), columnist van NRC en schrijver van het straattaalwoordenboek Smibanese: Professort Soortkill (Straattaal), én onderzoeker aan de Fryske Akademie: Lieuwe Westra (Frys).

Beluister hieronder aflevering 1 van Het Dialectenbureau:

Beluister hier alle afleveringen van Het Dialectenbureau of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

(Foto: MAX © Saskia Aukema)

Geef een reactie

Reactie

    Darksoul says:

    De Nedersaksische taal
    De Rijksoverheid en provincies willen de Nedersaksische taal houden en het gebruik aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel.