Blijf geestelijk in beweging bij een studiekring

Geestelijk in beweging blijven is belangrijk voor ouderen. Een van de manieren om dit te doen is om lid te worden van een studiekring, of er zelf 1 te beginnen. Wat een studiekring inhoudt? Wij lichten u in.

Wat is een studiekring?

Een studiekring is een groep van 10 tot 15 ouderen die een paar keer per maand bij elkaar komen. Tijdens de bijeenkomsten worden de actualiteiten besproken en geeft 1 iemand een presentatie over een onderwerp waarin hij of zij zich verdiept heeft. Over deze presentatie wordt vervolgens nagepraat. De studiekringen worden gefaciliteerd door de organisatie Studiekringen50Plus en inmiddels zijn er zo’n 40 van dit soort groepen in Nederland.

Studiekringen tegen het stereotype

Op 28 november 2017 wordt er in het Gelderse Ede voor het eerst een landelijke dag georganiseerd waarop de leden van deze studiekringen elkaar kunnen ontmoeten en waar belangstellenden zich kunnen laten inlichten over wat een studiekring voor hen kan betekenen. De dag wordt geopend door voormalig minister en feministe Hedy d’Ancona, die verbonden is aan Studiekringen50plus. Zij draagt dit soort initiatieven een warm hart toe, want volgens haar zorgt een studiekring ervoor dat ouderen mee blijven doen met de samenleving en zich blijven ontplooien. “Ouderen worden vaak neergezet als beklagenswaardige eenzamen, terwijl ze nog voor veel dingen in zijn”, vertelt zij.

Lid worden van een studiekring

Bent u nog geen lid van een studiekring, maar wilt u dit wel graag? Neem dan een kijkje op de website van Studiekringen50plus. Hier ziet u of er al een bestaande studiekring bij u in de buurt is. Momenteel zijn er in Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland verschillende studiekringen.

Zelf een studiekring starten

Geen studiekring in de buurt? Dan kunt u ervoor kiezen om een eigen studiekring op te richten. Op de website van Studiekringen50plus staat hoe u dit kunt doen en hoe u hulp kunt aanvragen bij het opstarten van een dergelijke groep.

Tijd voor MAX

Op 27 november 2017 zijn Hedy d’Ancona en Vera van Brakel, voorzitter van het landelijk platform Studiekringen50plus, te gast in Tijd voor MAX om meer te vertellen over het fenomeen studiekring. U ziet Tijd voor MAX iedere werkdag om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, Dagblad Trouw, website Studiekringen50plus)

Geef een reactie