Duur 06:36
Gepubliceerd op 27 november 2017

André Donker over wolven in Nederland

De wolf rukt vanuit Duitsland steeds verder op naar Nederland. Inmiddels zijn er al enkele waarnemingen in ons land geweest. Heeft de wolf kans van slagen in Nederland en wat betekent dit voor de Nederlandse natuur? Boswachter André Donker vertelt er over in Tijd voor MAX.

300 wolven in Duitsland

In Duitsland neemt het aantal wolven toe, lezen we onlangs in het nieuws. De jacht op deze dieren is er verboden en er is voldoende ruimte, rust, voedsel en partners waarmee jongen grootgebracht kunnen worden. Er leven nu zo’n 300 wolven bij onze Oosterburen en dat aantal blijft toenemen. Hierdoor komen ze ook steeds vaker in het grensgebied met Nederland terecht en gaan zij bij ons op zoek naar nieuwe leefgebieden.

Doorsneden met wegen

In de grensgebieden, in Overijssel, Drenthe, Groningen en de Veluwe is er in principe genoeg ruimte en voedsel voor de wolf, maar het is er wel drukker dan in sommige gebieden in Duitsland en daarnaast wordt het leefgebied intensief doorsneden met wegen. In Duitsland komen in de drukkere gebieden daarom ook veel dieren om in het verkeer en de verwachting is dat dit ook bij ons het geval zal zijn.

Prooidieren

Grote roedels zullen er bij ons waarschijnlijk nooit ontstaan. Dit door het ontbreken van grote kuddes met de grotere prooidieren. Bij ons zal het menu vooral bestaan uit reeën, maar die bieden voedsel voor hooguit 2 wolven en kunnen ook gemakkelijk door 1 of 2 wolven gepakt worden. Ook zwijnen en de kalfjes van edelherten staan op het menu, maar dan wel vaak de exemplaren waaraan iets mankeert, waardoor zij verzwakt zijn.

Jacht

De wolf heeft een heel specifieke manier van jagen. Ze plannen soms wel dagen van te voren welk dier hun prooi wordt en maken soms zelfs afspraken met elkaar om de jacht zo effectief mogelijk te laten verlopen. Ze ‘lezen’ het landschap en kunnen niet alleen ruiken waar een prooidier zich bevindt, maar krijgen daar allerlei extra informatie bij. Zo weten zij bijvoorbeeld wat de leeftijd van het dier is en in welke conditie het zich bevindt. Op basis daarvan beslissen ze al dan niet de achtervolging in te zetten. Zo’n jachtpartij kan vervolgens tot wel 3 dagen duren. Bij de jacht gaat de wolf zeer zorgvuldig te werk. Ook voor hen kleven er namelijk risico’s aan. Prooidieren kunnen terugbijten, hun hoeven of gewei gebruiken en in het geval van zwijnen hun slagtanden. Wolven vallen om die reden liever verzwakte dieren aan, omdat dit voor hen veiliger is.

Verzwakte dieren

In vroeger tijden zijn wolven gehaat, omdat zij zich toen ook wel verschansten aan koeien, schapen en geiten, waardoor boeren in één keer hun belangrijke bezit kwijt waren. Wolven hebben echter ook nuttige eigenschappen. Ze zorgen voor een betere verspreiding van hun prooidieren en houden populaties hoefdieren gezond, doordat zij de verzwakte dieren vangen.

Kennis opdoen

Er zal altijd verzet zijn tegen de komst van de wolf in Nederland, maar het dier geniet wettelijke bescherming en niet de mens, maar de wolf zelf beslist dus uiteindelijk of hij zich hier vestigt. André bezoekt het Werner wolvenpark in Duitsland, waar onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van wolven. In Nederland kunnen we veel leren van de daar inmiddels opgedane ervaring.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op maandag 27 november 2017.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer