Hans, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Hans uit Almere

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Voetbal- en muziekliefhebber

Eén van hen is de 59-jarige Hans uit Almere. Hans woont samen met Ciska en hun kat. Hans is een familie-mens en heeft een speciale band met zijn nicht Claudia, diens man en zoon en dochter. Hij is groot fan van Ajax en houdt enorm van muziek. Vooral uit de jaren 50/60 en 80.

Frontotemporale dementie

Vanaf zijn 17e werkt Hans als lasser en constructiewerker op een grote scheepswerf. Dit is zwaar en verantwoordelijk werk. Maar in september 2018 krijgt Hans de diagnose frontotemporale dementie (FTD). Deze vorm komt vaker voor op jonge leeftijd. De eerste verschijnselen zijn onder andere veranderingen in gedrag, taalvaardigheid en motoriek. Gezien de aard van de werkzaamheden van Hans, moet hij al snel stoppen met werken. Er waren op de werkvloer wat ongelukjes gebeurd en erger moet worden voorkomen. En dat is heel lastig voor een man die zijn hele leven heeft gewerkt.

Vergeetachtiger

Hans wordt vergeetachtiger. Fysiek is hij nog sterk. Dat houdt hij in stand door veel te fietsen en lopen. Om zijn geheugen te trainen doet hij elke dag mee aan MAX-Geheugentrainer en leest de krant. Boodschappen doen lukt nog en geeft hem dagelijks een doel.

Er toe doen

Bang is Hans voor wat de toekomst brengt. Hij wil niet dat het slechter wordt, maar dat is onvermijdelijk. Daarnaast mist Hans zijn werk en het onder de mensen zijn. Hij wil weer een doel hebben en het gevoel dat hij er toe doet.

Hans, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie