Arie, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Arie uit Haarlem

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Trotse opa

Eén van hen is de 69-jarige Arie uit Haarlem. Arie woont samen met zijn vrouw Ineke. Samen hebben zij 2 zoons, een tweeling, en uit een eerder huwelijk heeft hij nog 2 dochters. En Arie is trotse opa van 3 kleinkinderen.

Ziekte van Alzheimer

Arie heeft altijd gewerkt in de ICT. Hij noemt zichzelf een echte computernerd. Hij is vervroegd met pensioen gegaan, mede doordat in de periode voorafgaand hij al merkte dat het niet echt goed meer met hem gaat. De diagnose laat op zich wachten, want pas in maart 2019 wordt definitief de ziekte van Alzheimer bij Arie vastgesteld.

Vergeten

Vooral het korte termijn geheugen bij Arie is aangetast. Wat hij zegt is hij vaak kort daarna al weer vergeten. Afspraken vergeet hij en ook de weg is Arie af en toe kwijt, wat soms paniek bij hem veroorzaakt. Om dingen toch te onthouden schrijft Arie alles op. Wat hij leest in de krant of wat hij bespreekt. Dat doet hij ook om met Ineke nog leuke gesprekken te hebben.

Verdrietig, maar strijdvaardig

Arie realiseert zich wat er aan de hand is en dat maakt hem verdrietig. Hij raakt meer en meer in zichzelf gekeerd en klampt zich helemaal vast aan Ineke. Dat valt Ineke zwaar, want ze moet hem echt de hele tijd in de gaten houden. Arie is nog wel heel strijdvaardig en wil zich hard maken voor meer bekendheid over dementie op jonge leeftijd.

Arie, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord