De toekomst is grijs

Documentaire De Toekomst is Grijs: Thuiswonen (aflevering 1)

De vierdelige documentaireserie ‘De Toekomst is Grijs’ begint met een aflevering over de problemen op de woningmarkt. Veel ouderen wonen nog thuis, zoals de overheid dat graag ziet. En dat gaat vaak lang goed. Maar als het niet meer gaat, is er eigenlijk nauwelijks nog een vangnet. Er zijn veel te weinig seniorenwoningen en verzorgingshuizen zijn wegbezuinigd.

We zien onder meer het verhaal van de 93-jarige Greet van Grafhorst uit Linschoten. Greet is nagenoeg blind, maar nog te goed voor een verpleeghuis. Zonder de hulp van dochter Jolanda en haar man, die wekelijks meer dan 20 uur per week voor haar zorgen, zou ze zich niet meer redden. Buurvrouwen – ook op leeftijd – zorgen soms voor wat gezelligheid, maar de dagen duren lang voor Greet. Ze is eenzaam en eigenlijk hoeft het voor haar niet meer.. Het is een lot dat vele ouderen in Nederland treft.

Eenzaam in te groot huis

De 78-jarige Simon Weeda uit Leiderdorp redt het nog in zijn grote eengezinswoning in Leiderdorp. Hij is al 20 jaar weduwnaar en eenzaam in zijn te grote huis. Maar weg kan hij niet. Er zijn geen betaalbare kleinere appartementen. En dus zit hij vast in zijn huis met trappen die hij nauwelijks nog opkomt. Hennie Arends is seniorenmakelaar in Assen, een initiatief van de woningcorporatie, diverse zorgorganisaties en de gemeente Assen. Ze gaat langs bij ouderen om hen te waarschuwen dat ze op tijd moeten bedenken hoe ze hun oude dag willen doorbrengen. Niet wachten tot het te laat is. 

Maar zelfs als je je voorbereidt op je oude dag en op tijd overstapt naar een levensloopbestendige woning, is dat geen garantie voor geluk. Dat blijkt uit het verhaal van de 73-jarige Theo Zitvast. Hij was mantelzorger voor zijn vriendin die Parkinson heeft. Tot hij de uitputting en totale wanhoop nabij was. Er volgde een spoedopname nadat zijn vriendin twee keer haar heup brak. Theo en zijn vriendin leven nu abrupt gescheiden. Dochter Hester is boos. Waarom zijn de verzorgingshuizen wegbezuinigd?

Aflevering 1 – Thuiswonen is te zien op woensdag 7 februari 2024 om 20.30 uur op NPO 2.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie