De toekomst is grijs

Podcast De Toekomst is Grijs – 1. Ziekenhuiszorg: Genezen en voorkomen

In deze tweedelige eerste aflevering onderzoeken Astrid Cornelisse (32) en Elles de Bruin (60) de staat van de ziekenhuiszorg in 2040, het moment waarop de vergrijzing in Nederland z’n hoogtepunt bereikt.

In de ziekenhuiszorg zijn de effecten van vergrijzing nu al merkbaar, maar experts maken zich vooral zorgen over de toekomst. “Als we nu geen maatregelen nemen, overlijdt straks de zorg”, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de podcast. Ook volgen we een traumachirurg die vandaag al voorsorteert op de toekomst, door kritisch te kijken naar heupoperaties. Wat levert het de samenleving en de patiënt op als we niet meer als vanzelfsprekend een heupoperatie uitvoeren? Een dilemma. Artsen verbazen zich erover dat dit gesprek wordt gemeden door politiek en beleidsmakers.

Beluister deze aflevering vanaf maandag 27 november 2023 op NPO Luister, NPORadio1.nl. of een andere podcastdienst.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie