De toekomst is grijs

Podcast De Toekomst is Grijs – 2. Verpleeg- en mantelzorg

Wanneer de zorgcapaciteit op de proef wordt gesteld, wordt er al snel naar mantelzorgers gekeken. We moeten meer voor elkaar zorgen, om de zorg te ontlasten. Maar er zijn nu al te weinig mantelzorgers en richting 2040 zal dat tekort alleen maar nijpender worden. Ook de verpleegzorg dreigt vast te lopen. Dit jaar geven we 31,2 miljard euro uit aan de Wet Langdurige Zorg, waar we de verpleeghuizen uit betalen. Dat bedrag stijgt de komende vijf jaar naar 45 miljard euro. Van alle westerse landen geeft Nederland het meeste geld uit aan ouderenzorg.

Ondanks al dat geld komt zeventig procent van de mensen die naar een verpleeghuis zou moeten op een wachtlijst terecht. Nu al. Daar staan inmiddels ruim 22.000 wachtenden op, en elke maand komen er 500 bij. Het aantal ouderen stijgt simpelweg veel sneller dan het aantal bedden dat er voor hen beschikbaar is. Sterker nog, het beleid van de overheid is dat er de komende decennia geen verpleeghuisbedden bij komen. Het beleid is al jaren dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten wonen.

Hoe moet dit in de toekomst, met de vergrijzingspiek van 2040? Het aantal mensen met ouderdomsziekten neemt door die vergrijzing fors toe. In 2040 hebben bijvoorbeeld al 580.000 mensen dementie. Is er dan nog wel fatsoenlijke zorg voor hen en hoe zou die eruit kunnen zien? Dat onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin in deze tweede aflevering van de podcast De Toekomst is Grijs.

Beluister deze aflevering vanaf maandag 4 december 2023 op NPO Luister, NPORadio1.nl. of een andere podcastdienst.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie