Podcast De Toekomst is Grijs – 5. Het meest vergrijsde land ter wereld

Aflevering 5 van De Toekomst is Grijs gaat over Japan. Het meest vergrijsde land ter wereld. De bevolking van 125 miljoen mensen breekt record na record. Het grootste aantal 65-plussers is te vinden in Japan en 1 op de 10 mensen is ouder dan 80. Daarnaast bestaat de beroepsbevolking voor 13 procent uit ouderen. De Japanners zijn al voorbij de Nederlandse vergrijzingspiek van 2040.

Alle uitdagingen waar we in Nederland voor staan, heeft Japan al dagelijks mee te maken. Journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse gaan op zoek naar lessen die we mee terug kunnen nemen naar Nederland. In deze aflevering van De Toekomst is Grijs kijken we naar de fitheid van Japanse ouderen, de arbeidsmarkt, robotisering en eeuwenoude tradities die verloren dreigen te gaan door de vergrijzing.

Beluister deze aflevering vanaf maandag 18 december 2023 op NPO Luister, NPORadio1.nl. of een andere podcastdienst.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie