Podcast De Toekomst is Grijs - 4. Wonen

Podcast De Toekomst is Grijs – 4. Wonen

In de vierde aflevering van De Toekomst is Grijs gaan we het hebben over wonen. In Nederland hebben we al sinds de Tweede Wereldoorlog te kampen met woningnood. De laatste tussenstand van 2023 is een woningtekort van 390 duizend huizen. Daarnaast groeit het aantal huishoudens volgens het NIDI procentueel sterker dan de bevolking, omdat een steeds groter deel van de bevolking alleen woont.

Dus is de opdracht voor de komende 15 jaar: bouwen, bouwen, bouwen. Er komen 1,1 miljoen huizen bij, maar in 2040 hebben we toch nog steeds meer dan 200 duizend huizen te weinig.

Het gaat veel over de aantallen en of we wel genoeg huizen bouwen. Maar veel minder wordt de vraag gesteld wat we nu precies bouwen. En als we niet oppassen, is een groot deel van de nieuwbouwhuizen van nu, in 2040 al rijp voor de sloop.

Beluister deze aflevering vanaf maandag 11 december 2023 op NPO Luister, NPORadio1.nl. of een andere podcastdienst.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie