Worden we steeds gezonder?

De vernieuwing in de gezondheidszorg is spectaculair. Dokters mogen er graag over vertellen. Ik doe dat zelf ook graag. Sleutelgatoperaties voor ingrepen waarvoor je vroeger iemand een grote snee in zijn buik moest geven. Galstenen door een kleine opening in de buikwand naar buiten trekken. Vernauwingen in bloedvaten opheffen door ze met een ballonnetje op te blazen. Electroden in de hersenen planten tegen psychiatrische aandoeningen.

Het is mooi dat die mogelijkheden er zijn. Je kan na de operatie snel naar huis en weer aan het werk. Met nieuwe kankermedicijnen kunnen tumoren voor lange tijd verdwijnen. Veel versleten gewrichten kunnen door een prothese worden vervangen. En voor ontstekingen zijn meestal nog wel antibiotica beschikbaar.

De grootste verbeteringen in de gezondheidszorg zijn helemaal niet zo spectaculair. De pokken zijn uitgeroeid door iedereen op de wereld te vaccineren. Polio is zo ook bijna verdwenen. Mazelen leidt wereldwijd nog tot miljoenen sterfgevallen bij kinderen, maar vaccinatie wordt ook daar de oplossing voor. Cholera kan beheerst worden als je zorgt voor schoon drinkwater en goede riolering. AIDS/HIV kun je voorkomen door een condoom te gebruiken. Een vaccin is er nog niet voor malaria, maar muskietennetten geïmpregneerd met insecticide doen ook al veel.

Ook in Nederland is armoede misschien wel het grootste risico voor je gezondheid. Een jongen die in 2012 geboren is in de laagste inkomensklasse, wordt 74 jaar; in de hoogste inkomensklasse is dat 81 jaar. Voor vrouwen is dat ongeveer een zelfde verschil, al worden vrouwen gemiddeld een paar jaar ouder.

Wanneer we kijken naar de opleiding die iemand heeft genoten dan is het verschil vergelijkbaar: een vrouw met alleen maar lagere school wordt 79 jaar en met een hbo-opleiding 85 jaar. Het verschil is nog groter wanneer we kijken naar de gezonde levensverwachting. Dat wil zeggen: het aantal jaren dat je in goede gezondheid doorbrengt. Dat is voor mensen in de laagste inkomensklasse 18 jaar korter dan voor mensen met een hoog inkomen.

Kortom: bestrijding van armoede en zorgen voor goed onderwijs zijn de beste maatregelen om de volksgezondheid te verbeteren. Vaccinatie voorkomt veel aandoeningen en er komen steeds meer vaccins. Een gezonde leefstijl wat betreft voeding, bewegen, alcohol en roken doet meer dan welke therapie ook.

Voorkomen is echt beter dan genezen. Waarom is dat toch zo moeilijk? En waarom geven we in Nederland maar 3% van het totale gezondheidszorgbudget uit aan preventie?

Geef een reactie

Reacties (6)

    Corryblom says:

    Beste dr. Ted,
    Ik ben het helemaal met u eens, ze kunnen tegenwoordig heel veel, chirurgie gaat steeds meer de kant op van techniek, maar ze kijken niet naar de risico’s na een opereratie dat de kans op verklevingen(adhesies) vrij groot is, en daar hebben ze geen oplossing voor, en de patiënt heeft levenslang ondragelijke pijn, het wordt de hoogste tijd dat hier eens aandacht voor is, want dit is de keerzijde van al deze mooie techniek…

    martina says:

    Beste DR Ted van Essen,

    ik heb goed naar u geluisterd over de vraag van metformine.
    Zelf ben ik diabetes en gebruik ook metformine drie keer bij de maaltijd .

    Als ik dit medicijn om de 8 uur ga gebruiken, begrijp ik u goed dat is beter dan bij de maaltijden.
    Dan neem ik in de ochtend om 7.30 metformine dan om 15.30 metformine dan om 23.30, dan kom ik beter uit met mijn glucose.
    Alle waarden zijn bij mij goed op een na en dat is de glucose die blijft in de ochtend te hoog, als ik mijn medicatie nu ga veranderen zou dat beter zijn voor mij?
    Hoop dat u mij antwoord kan geven.

    Met vriendelijke groet

    Martina Düren

      MAX Vandaag says:

      Beste Martina, dokter Ted heeft uw vraag gezien op de pagina waar u hem eerder vandaag gesteld had: https://www.maxvandaag.nl/blogs/max-medisch-antwoord-op-uw-gezondheidsvragen/ en heeft uw vraag daar beantwoord.

    oosterwijck says:

    Worden we steeds gezonder? Nee, … we moeten “We” splitsen in: de kansarme, slecht opgeleide, zwak begaafde bevolkingsgroep (waar meer dan de helft van de bevolking uit bestaat) en de kansrijke, goed opgeleide, intelligente bevolkingsgroep. (waar minder dan de helft van de bevolking uit bestaat). De verdeelsleutel is ongeveer 65%-35%. Dit onderscheid moeten we ook maken bij de vraag: Worden we steeds ouder? … Beide onderwerpen, zijn er de oorzaak van, dat de arbeider, niet ouder wordt, als vroeger. En de middenklasse, wél ouder wordt. Dit betekend ook dat 65% van de bevolking spaart voor een pensioen, dat ze niet of nauwelijks zullen ontvangen. En toch wordt de pensioenleeftijd voor die stakkers verhoogd? …

    hmdjong says:

    Beste Dr. Ted van Essen,
    Eerst feliciteer ik MAX met hwi100 want geen koolhydraten en veel verzadigd vet is voor 90-95% van de welvaart ziekten de echte oplossing. Voor de landbouw hadden onze voorvaderen alleen eind zomer begin herfst beperkt koolhydraten en moesten ze droogte of winter door op eigen lichaamsvet. Archaeologische vondsten wijzen op vroegste gebruik van verzameld beenmerg uit prooien die andere rovers en aaseters lieten liggen (zoals dijbeen van buffels, die “we” met stenen wel konden open maken) en dat we zo vaak overleefden met heel vet dierlijk voedsel.
    Zelf ben ik er al vanaf mei mee bezig en voor mij is het belangrijkste dat mijn onderdruk in een week zakte van 85-90 naar 70-75. Alles herstelt sneller en mijn knie klachten door groot beenlengte verschil zijn na ca 8-10 weken ook goed hersteld. Ik voel het wel direct in die knie als ik weer tarwe heb gehad bijvoorbeeld brood in gehakt…. ik ben ook 11-12 kg lichter zonder dat ik calorieën hoef te tellen. Wel zorg ik dat ik onder de 20 gram koolhydraten/dag blijf.
    Ik heb mijn info vooral van youtube lezingen oa Ivor Cummins “the choleterol conundrum, root cause….” van die lezing uit vind je vanzelf veel goede lezingen van artsen die uit eigen ervaring met topsport/duursport tot dit dieet zijn gekomen. (Tim Noakes, Dr. Stephen Phinney, Prof. Jeff Volek, Peter Attia. met zoekwoorden LCHF en ketosis).
    Voor wat vitamine D3 kan bijdragen kan U kijken naar een andere lezing van Ivor Cummins op youtube “D is for debacle….” maar de website met het beste overzicht van alles wat wetenschappelijk over vitamine D3 vast staat is grassrootshealth.net Zelf ben ik wakker geschud door het artikel uit Scientific American nov 2007 “D3, the sunshine vitamin” sinds ik dagelijks 10.000 IE vitamine D3 slik ben ik zelden nog verkouden en zelfs griep kan ik nu in een week helemaal van genezen.
    Neem nooit koorts werende middelen met virus infecties want virus vermeerdering wordt zeer geremd door koorts; onze eigen enzymen worden door het virus gebruikt om zich te vermeerderen. Deze hoge snelheid is het belangrijkste kracht van het virus en onze eigen afweer wordt met een ander signaal gestuurd (interleukinen, interferon…) Als de vermenigvuldigsnelheid (van het virus) er uit is kan ons afweersysteem de tegenaanval wel bijhouden.
    Ik denk dat met deze 3 leefregels 95-98% van de ziektes en hun kosten voorkomen kunnen worden……
    Mocht U er behoefte aan hebben zal ik mijn drie leefregels graag nader toelichten.

    suikerbossie says:

    Een gezonde leefstijl wat betreft voeding, bewegen, alcohol en roken doet meer dan welke therapie ook.
    Dit vind ik persoonlijk wel een nadenkertje waard.
    Alcohol en roken doet meer dan welke therapie ook……..huh???????