MAX Medisch: antwoord op uw gezondheidsvragen

Je hoort weleens dat huisartsen weinig weten van veel en specialisten veel weten van weinig. De huisarts is inderdaad een generalist: patiënten kunnen met iedere klacht bij hun huisarts terecht. De huisarts behandelt 90% van die klachten zelf, zonder hulp van een medisch specialist. Je kunt de huisarts daarom met recht de specialist van het generalisme noemen.

Tv-dokters zijn vaak huisartsen. Als huisarts heb je over elke kwaal wel iets te melden. Sinds 2009 heb ik meer dan 200 verschillende onderwerpen besproken in Tijd voor MAX en in andere MAX-programma’s. Het lijkt misschien of ik de antwoorden uit de mouw schut, maar dat is niet zo. Ik schrijf de tekst vaak tevoren helemaal uit. Het live-gesprek in de uitzending loopt soms anders dan op papier staat. Gelukkig komt een samenvatting van mijn tekst ook altijd op de site te staan, bij het fragment uit de uitzending.

MAX Vandaag heeft nu de video’s van de 66 meest voorkomende ziektebeelden met de bijbehorende teksten bij elkaar gezet en in een nieuw jasje gestoken. U kunt zoeken via 11 hoofdcategorieën of via een lijst met de top- 10 ziektes bij 50-plussers. U kunt het allemaal vinden onder MAX Medisch. Op die manier kunt u in een paar minuten over een bepaalde aandoening de belangrijkste informatie horen, zien en ook nog nalezen. Natuurlijk is het bij iedereen weer anders en moet u zo nodig zeker uw eigen huisarts raadplegen, maar u komt dan alvast goed voorbereid bij de dokter.

Bij de voorbereiding voor al die uitzendingen gebruikte ik zoveel mogelijk officiële bronnen, zoals bijvoorbeeld richtlijnen voor huisartsen, sites van patiëntenverenigingen en gezondheidsorganisaties. De geneeskunde ontwikkelt zich steeds verder. Het oudste fragment dateert uit 2009 en die informatie is nu nog accuraat, maar dat kan veranderen. Ziet u een foutje, laat het ons weten.

Het naslagwerk wordt wekelijks aangevuld. Uiteindelijk zullen er honderden onderwerpen in te vinden zijn. Het voordeel van internet is dat we continue kunnen verbeteren en aanvullen. Bij het samenstellen van MAX Medisch bleken er nog belangrijke aandoeningen voor ouderen te zijn die we nog niet hebben behandeld. Als u een onderwerp mist, horen we dat graag.

Ik nodig u van harte uit een kijkje te nemen op MAX Medisch.

Geef een reactie

Reacties (14)

    Rieja says:

    Ik zou graag meer willen weten over elektrogevoeligheid. Wat doet het met een lichaam, wat voor een gevolgen heeft het en hoe kom ik eraf? naast alle draadloos elimineren. De gezondheidsraad zegt dat het alleen een opwarmeffect geeft maar dat is bij niet zo (zeg ik door het onwetend wonen onder een GSM 900 en 1800 mast, ziek gemaakt). Buitenlandse onderzoeken waarschuwen wel voor alle draadloos gebruik. Het wordt de grootste pandemie ooit voorspellen wetenschappers en we worden niet voorgelicht en ik krijg geen antwoord op mijn vragen.

      DokterTed says:

      Helaas ken ik geen ander advies dan dat van de Gezondheidsraad. Ik heb er vertrouwen in dat zij het goed hebben uitgezocht.

    MAXI says:

    Hallo,
    Wat me altijd maar weer teleurstelt is dat huisartsen veel kijken naar het symptoom, je krijgt vaak direct pillen om de pijn te bestrijden, maar verder wordt er niet gekeken, waar komt de pijn vandaan? Want als de pijn tijdelijk is stilgelegd, dan komt, als de pillen op zijn de pijn weer terug. Waarom wordt er niet tegelijk aan pijn/ symptoom bestrijding gedaan en tegelijkertijd naar de oorzaak gezocht. Ik begrjjp wel dat je er zelf om moet vragen tegenwoordig, en dat er ook gerust wel aan bloedonderoek e.d wordt gedaan, hoewel een arts maar een paar onderzoeken tegelijk mag doen, maar toch blijft het uitgangspunt, de symptoombestrijding. terwijl we toch van onze klacht afwillen en dat kan toch als we de oorzaak weten?

      DokterTed says:

      Ik deel uw mening niet. Natuurlijk moet je altijd naar een oorzaak zoeken, maar soms is die niet te vinden en dan kun je slechts de gevolgen bestrijden en hopen op spontaan herstel.

    Hansje says:

    Hallo, Ik heb iedere dag last van oorsuizen,het is nooit meer stil in mijn hoofd,
    de ene dag is het erger dan de andere dag,wanneer het zo erg is,wil ik het liefst
    maar gaan slapen.
    Ben er mee naar mijn huisarts geweest,en ja,je moet er mee leren leven,
    nou ik heb wel meer dingen waar ik mee moet leren leven,maar dit
    overheerst wel echt mijn leven.
    Zou het zo fijn vinden wanneer hier eens aandacht via de tv werd besteed,
    ik word niet begrepen,ook niet door mijn kinderen,en dat is niet prettig.
    Dit was mijn klacht (vindt ik trouwens een vervelend woord).

      DokterTed says:

      Oorsuizen is inderdaad erg vervelend. Het zit nog niet in Max Medisch, maar ik heb het onderwerp besproken in KoffieMax op 16 november 2011. Op NPO Gemist kunt u het fragment nog terugzien.
      Ted van Essen, huisarts

    RReim says:

    Beste dokter Ted
    De laatste tijd lees ik nog al eens over het gebruik van CBD-pasta, een product van medicinale cannabis. Ook het ministerie heeft daar in 2002 een ook een brochure aan artsen en apotheken over uit gegeven. Daarin staan verschillende toepassingen genoemd van medische cannabis. (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het Bureau Medicinale Cannabis (BMC). Het BMC is onderdeel van het CIBG. Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.)

    Veel universiteiten wereldwijd hebben onderzoek gedaan naar de werking hiervan o.a. bij kanker, met positieve uitslagen.
    Bij navraag hierover bij mijn huisarts en internist naar het gebruik hiervan, bleek dat zij er heel weinig over konden vertellen. De huisarts had er zelfs helemaal nog nooit van gehoord.
    Als de werking van dergelijke cannabis producten werkelijk zo goed kan werken bij verschillende aandoening dan vraag ik mij af of de invloed van de farmaceutische industrie niet erg groot is.
    Graag zou ik uw reactie hierover willen vernemen of het meenemen in het gesprek aan tafel bij tijd voor Max.
    Met vriendelijke groet

      DokterTed says:

      Goed dat u erop wijst. Volgende week 22 november ga ik in elk geval de medicinale weet bespreken.

    Tijmen55 says:

    Graag wilde ik toch een goed antwoord op het thema lage bloeddruk. Dhr.van Essen zei dat dit geen kwaad kon. Dit ben ik het absoluut niet met hem eens. Veel gevallen misschien wel maar ik heb meerdere ongevallen gehad waarvan 2x opname in het VUmc( gezicht kapot,gebroken kuitbeen enz.). Ook voor het stoplicht van mijn scooter gevallen. Nu rijd ik al 2 jaar niet meer op een scooter maar maakt mijn vrouw daar gebruik van. Nu een scootmobiel ook vanwege hartproblemen enz. Dus niet alleen met opstaan uit bed of stoel (waar ik altijd rekening houd).
    Heb hartfalen (6x gedotterd en 5 omleidingen in 2007)lichte pulmonale hypertensie en problemen met nieren gehad alles gekomen na mijn Mantelveldbestraling in 1979 tijdens Hodgkin (allembewezen). Dus kortom zeg niet het is absoluut niet ernstig. Ook voor operaties.

    Met vriendelijke groet,

    Jan

      DokterTed says:

      Uw beschrijving geeft al aan dat bij sommige ernstige medische problemen een lage bloeddruk tot vallen kan leiden en dus tot ernstige gevolgen. Gelukkig is het meestal een onschuldige aandoening, maat de door u genoemde omstandigheden is er vaak weinig aan te doen.

    martina says:

    Beste Ted van Essen,

    Wil graag wat aan u vragen, ik gebruik medicijnen voor diabetes, mijn glucose is in de ochtend aan de hoge kant de anderen waarden zijn goed.

    ik keek vandaag naar max en u had het over medicijnen metformine, dat veel mensen die verkeerd innemen, ik verdenk mij er nu ook van dat ik dat ook doe, wel op gezette tijden, helaas zit daar geen 8 uur tussen.

    kan ik nu mijn tijden zelf verschuiven dat er steeds 8 uur tussen zit, zoals 7.30 -15.30 -23.30 dan kom ik wel uit met de tijden.
    Bij de Apotheek geven ze aan na de maaltijd innemen, dan is de overbrugging van de avond naar de ochtend te lang, want ik kom uit op twee keer 5.5 uur er tussen en in de nacht naar de ochtend 13 uur.

    Hoop dat u mij antwoord kan geven, alvast bedankt voor u medewerking en tijd.

    Met vriendelijke groet

    Martina Düren

      DokterTed says:

      Goed dat u het vraagt, want juist voor Metformine is het tijdstip van inname erg van belang. Bij antibiotica wil je de hele dag een goede spiegel hebben, dus dan moet je de inname goed spreiden. Voor diabetes pillen geldt juist dat je die moet nemen na de maaltijd en niet voor de nacht, want dan wordt ’s nachts de bloedsuiker veel te laag. U kunt dat het beste met de huisarts of de apotheker bespreken.

    mbaltus says:

    Geachte dr Ted,

    Kan men last krijgen van de klieren speeksel en of als men ook last heeft van uitslag op het hoofd wat de dr zegt het lijkt wel ringworm.daar schrijft men een creme voor met hydrocortisonen. vroeger had deze persoon ook veel last van de tanden tandvlees bloedingen met ontstoken ogen en etter uit de tandwortels kan dit samen hangen en wat is er aan te doen?is de dermatolooog de goede verwijzing.? bijvoorbaat dank

    Fryssian says:

    Man, 80 jaar, met normaal een lichaamstemperatuur van 36 – 36,5 graden. Wanneer heb je dan verhoging/koorts
    ? Al met 37,5 of 38?