'Vieze spelletjes', onderzoek Trouw

‘Vieze spelletjes’

‘1 op de 10 Nederlanders gelooft dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld.’ Die kop zette dagblad Trouw boven een artikel over de resultaten van een onderzoek onder 8.000 landgenoten. Complotdenken is kennelijk wijder verspreid dan ik ooit durfde vermoeden. Het zette me aan het denken over waar die achterdocht vandaan komt…

Ik schrok van de uitslag van die enquête, dat mag u best weten. Natuurlijk zie ik wel met enige regelmaat verbazingwekkende uitspraken over corona voorbijkomen op Twitter en Facebook. En televisiebeelden en krantenreportages laten me kleinschalige demonstraties zien waarin – zo dat dacht ik altijd – voor het gemak tegelijkertijd geprotesteerd werd tegen én 5G én vaccinaties én coronamaatregelen zoals de anderhalve meter, een mondkapjesplicht, bron- en contactonderzoek én de noodwet.

Een chip in het vaccin

Maar dat een – niet onaanzienlijk – deel van de Nederlanders daadwerkelijk denkt dat met een toekomstig vaccin tegen het coronavirus tegelijk een chip in mensen wordt geïmplanteerd om ze permanent te blijven volgen, had ik toch echt niet voor mogelijk gehouden. Of dat het virus een manier is om de effecten van 5G-torens te verdoezelen. Of dat grote farmaceutische bedrijven opzettelijk ziektes als COVID-19 verspreiden om medicijnen te kunnen verkopen. Of dat het coronavirus ontwikkeld is door de Chinese overheid om de westerse wereld en haar economieën te beschadigen en zelf de sterkste economie in de wereld te kunnen worden.

Opzet in het spel

De overgrote meerderheid van de Nederlanders gelooft niet in dit soort samenzweringen, maar gemiddeld zo’n 10 procent denkt dus echt dat er opzet in het spel is, dat het virus onderdeel is van een complot tegen de mensheid. Onder bepaalde delen van de bevolking is de overtuiging dat achter het virus een duister complot zit het grootst. De één wantrouwt haast per definitie ‘het systeem’, terwijl de ander over het algemeen meer vertrouwen heeft in de overheid, de wetenschap en de media.

Het onverklaarbare verklaren

Ik zet mensen die ervan overtuigd zijn dat er een samenzwering achter de coronacrisis schuilgaat absoluut niet weg in een hokje ‘gekkies’ of ‘wappies’. Het is een reactie op angst en crisis die veel vaker voorkomt bij grote dramatische gebeurtenissen die de wereld op z’n kop zetten, zoals bij 9/11. Mensen gaan geloven in complottheorieën omdat ze op die manier het onverklaarbare toch denken te kunnen verklaren. Het virus kun je niet zien en het is bovendien ver weg in China ontstaan. Wij kunnen ons daar nauwelijks een voorstelling van maken. Er ontstaat wantrouwen over wat erachter zou kunnen zitten en dan creëren mensen liever een vijandbeeld, dat geeft tenminste houvast. Internet heeft dat allemaal nog in een stroomversnelling gebracht. Daar is immers allerlei informatie te vinden die je angsten en denkwijze bevestigt.

‘Stille machtsgreep’

U kent mij zo onderhand lang genoeg om te weten dat ik mij vaak kritisch opstel tegenover de overheid. Van naïviteit kun je mij echt niet betichten. En het is nu eenmaal zo, dat er complotten en corruptie voorkomen en dat veiligheidsdiensten het niet zo nauw nemen met de privacyregels. Maar ik ga zeker niet zo ver dat ik de overheid ervan beticht met een stille machtsgreep bezig te zijn, door de burgers te beroven van hun vrijheden en met mondkapjes letterlijk monddood te maken. En ik ben er echt van overtuigd dat de overheid er momenteel alles aan doet om de pandemie te bezweren en dat wij, de burgers, er goed aan doen de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften zo goed mogelijk te volgen.

‘Verzetsstrijders’

Doordat veel mensen zich niet aan de regels houden, zie je het aantal besmettingen oplopen. Als de complotdenkers zich gaan opstellen als een soort verzetsstrijders en coronamaatregelen bewust saboteren, brengen ze anderen – onder wie hun eigen ouders en familieleden – en daarmee de samenleving in gevaar. En dat niet alleen, ze hebben ook zichzelf ermee. Als je er namelijk van overtuigd bent dat anderen er doelbewust op uit zijn om jou kwaad te doen, leidt dat vaak tot angst, somberheid, piekeren en eenzaamheid. Vaak trekken mensen met achterdocht zich terug uit het sociale contact met een sociaal isolement als gevolg.

Alleen samen

 Met het risico als vertegenwoordiger van de publieke omroep en daarmee in de ogen van sommigen zo verfoeilijke ‘main stream media’ ervan te worden beticht als roeptoeter van de overheid te fungeren, citeer ik toch Rutte en De Jonge: “We mogen misschien klaar zijn met het virus, het virus is dat beslist nog niet met ons. Alleen samen krijgen we corona onder controle.” En daar hebben we iedereen bij nodig!

Geef een reactie

Reactie

    luk1951 says:

    Ik ben geen complot denker, maar wat Maurice de Hond zegt, daar ga ik wel het grootste gedeelte in mee.
    Er is een virus binnengekomen via Italië in Nederland, dit is verspreid via Carnavals feesten, maar ook in Kerken tijdens de z.g. Biddagen. het begon in Limburg, Brabant, en Gelderland en Zuid-Holland, in Flevoland muv Urk (biddag) Groningen en Friesland waren er nauwelijks besmettingen. Maar tijdens de Lockdown moesten alle provincies plat, is dat logisch? nee waarom moesten ook de provincies dicht die nauwelijks besmettingen hadden?
    Maurice zegt buiten vinden er nauwelijks besmettingen plaatst, bewijs : tijdens de grote dam demonstratie zijn geen besmettingen geweest. Men vreesde voor een grote uitbraak in de vluchthingenkampen op Lesbos : uitgebleven, waarom omdat de mensen merendeel buiten zijn. En dan toch houd Rutten zich krampachtig vast aan de 1,5 m! De PCR test corona test, daarvan zegt de uitvinder tevens Nobel-prijs winnaar deze is niet bedoelt als corona test. Alleen een bloedtest is een betrouwbare test. Maurice zegt goed ventileren, of zet de ramen open. Na de oorlog waren er veel gevallen van TBC, deze personen moesten naar barakken waarvan de ramen open moesten, ook als het buiten koud was! Nu zouden de scholen al hun ventilatie systemen moeten laten controleren, maar dat kost veel geld, dus zegt de minister gaan we niet doen! In de winkels houden de mensen zich nauwelijks aan de 1,5 m, mensen die erop wijzen krijgen een grote mond, of worden voor aso uitgemaakt. Gevraagd in mijn omgeving of ze iemand kennen die oeverleden zijn aan het virus, de zuster van mijn thuishulp heeft het gehad! Een goede vriendin van mij die PA is en bij de spoedpost in Almere werkt heeft patiënten meegemaakt. en natuurlijk ook sterfgevallen. Is iedereen aan corona overleden, dat weten we niet omdat er geen lijkschouwing op vermeende corona doden mag plaatsvinden. Toen corona uitbrak was er reden voor maatregelen, want er vielen doden in de categorie hoge/gevaarlijke leeftijd. Nu is het aantal doden nihil, men kan dus de lockdown loslaten, want is nu vergelijkbaar met de griep, dus hef de 1,5 m op. Overigens handen wassen is een goed middel tegen elk virus, dat zei Florence Nighingale al, die de grondlegger was van de verpleging. Handen wassen, wonden schoonmaken en schone verbanden. Maar waarom de “deskundigen” zo vasthouden aan een maatregel die niet meer noodzakelijk is?? Ik hoor graag waar ik fout zit, alleen mijn Nederlands is niet zo sterk!