Toeslag

Toeslag? Vermogen telt mee!

Naar aanleiding van onze column Laat uw toeslagen niet liggen! in het MAX ledenblad dat was bijgesloten in MAX Magazine 42, hebben wij in ons spreekuur veel vragen gekregen.

We gaven u in die column de grensbedragen voor het inkomen waaronder u recht heeft op verschillende toeslagen. We kregen van u veel vragen over het vermogen; ook dat speelt een rol bij de toekenning!

Vermogensgrens zorgtoeslag 2018

Als u geen toeslagpartner heeft, dan mag uw maximale vermogen € 113.415 zijn. Heeft u wel een toeslagpartner, dan is de grens € 143.415. Heeft u maar voor een deel van het jaar een  toeslagpartner gehad, dan hoeft u zijn of haar vermogen niet mee te tellen. Heeft u op 1 januari te veel vermogen? Dan hebt u het hele jaar geen recht op toeslag.

Vermogensgrens huurtoeslag 2018

Zonder toeslagpartner mag u een vermogen hebben van maximaal € 30.000 en met toeslagpartner € 60.000. Voor medebewoners geldt een maximaal vermogen van € 30.000. Een voorbeeld: uw
vermogen op 1 januari 2018 was € 35.000. Uw toeslagpartner had op die datum € 20.000 op zijn of haar bankrekening staan. Samen is uw vermogen niet meer dan € 60.000. U kunt dus huurtoeslag krijgen. Een tweede voorbeeld: was uw vermogen op 1 januari 2018 € 20.000 en had uw medebewoner voor de huurtoeslag op die datum € 35.000 op zijn of haar bankrekening staan? Dan heeft u geen recht op huurtoeslag, omdat het vermogen van uw medebewoner meer is dan € 30.000. Ook hier geldt dat als u niet het hele jaar een toeslagpartner of medebewoner heeft gehad, maar slechts voor een deel van het jaar, dat u zijn of haar vermogen niet hoeft mee te rekenen.

Zelf verantwoordelijk

U blijft zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw gegevens. Dat geldt ook voor de schatting van uw inkomen waarmee de Belastingdienst uw toeslag kan berekenen. Controleer daarom  regelmatig of uw geschatte inkomen nog klopt en geef het de Belastingdienst door als uw inkomen wijzigt. Aan het eind van het jaar krijgt u een voorschotbeschikking voor het nieuwe jaar. Hebt u deze aan het eind van het jaar niet gekregen? Dan heeft u volgens de gegevens van de Belastingdienst geen recht meer op de toeslag. U krijgt hierover altijd bericht. Denkt u dat u nog wel recht heeft op de toeslag? Dan kunt u deze opnieuw aanvragen. Als u geen computer heeft en u wilt huur- en/of zorgtoeslag aanvragen, dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst door de
belastingtelefoon te bellen op nummer 0800-0543, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Zij kunnen u een  aanvraagformulier opsturen dat u kunt invullen.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie