zelftesten

Ted van Essen: zelftesten blijft zinvol

Vorige week had ik een topdag! Op 10 oktober organiseerden we voor de 5e keer als Nederlandse Influenza Stichting de Nationale Griepprikdag op het Ministerie van VWS. Elk jaar is het weer spannend of de sprekers op tijd verschijnen of plotseling moeten afzeggen. Last minute verschuivingen in het programma is bijna standaard. Sinds COVID-19 gaat het allang niet meer alleen over de griepprik, maar ook over het voorkomen van een infectie door het coronavirus, de pneumokokkenbacterie of het RS-virus. We zouden het eigenlijk de Nationale Luchtweginfectieprikdag moeten noemen, maar dat bekt niet lekker.

Winterfit

Ik kon op het symposium de 1e resultaten van het vragenlijstonderzoek van Winterfit presenteren. Veel kijkers van Tijd voor MAX en volgers van MAX Vandaag hebben daaraan deelgenomen, in totaal 5.600. Met name ouderen blijken zich bewust te zijn van de gevaren van luchtweginfecties. Ze denken dan vooral aan het risico van opname in het ziekenhuis en minder aan overlijden als gevolg van zo’n infectie. Iedereen weet wel dat je een longontsteking kunt oplopen na een griep, maar dat je diabetes flink in de war kan raken of dat je een hartinfarct kunt oplopen is minder bekend. De meeste resultaten van het onderzoek zijn al op MAX Vandaag gepubliceerd.

Zelftesten

Uit het onderzoek bleek ook dat vooral ouderen zichzelf testen bij verkoudheidsklachten. Tijdens de coronapandemie hebben we dat geleerd. Je wilt anderen niet besmetten met jouw infectie, vooral niet als dat kwetsbare mensen zijn. Jongeren blijken wat minder geneigd om die zelftest te doen, bijvoorbeeld voor het bezoeken van hun ouders of grootouders. Het zou goed zijn als die zelftest niet alleen een coronavirus kon aantonen, maar ook het griepvirus of het RS-virus. Die virussen zijn net zo gevaarlijk als het coronavirus. Zo’n triple-test is wel in ontwikkeling, maar nog niet betrouwbaar genoeg.

Grieperig

Eén van de sprekers meldde mij een dag later dat hij een zelftest had gedaan vanwege wat verkoudheidsklachten. En ja, die was positief. Dat kan gebeuren, maar goed dat ik het alvast wist. Want toen ik me een paar dagen later wat grieperig voelde, deed ik ook maar zo’n zelftest. De 1e was nog negatief, maar een dag later was het raak. Ik belde Tijd voor MAX af en ook bij de GGD meldde ik mij ziek. Ik zou net een dagje vaccinaties uitdelen aan thuiswonende ouderen, die niet mobiel genoeg zijn om naar het vaccinatiecentrum te komen. En je wilt als vaccinatiearts wel een prik komen geven, maar niet tegelijkertijd een virus overdragen natuurlijk. Ik knap al weer goed op, maar covid is voor kwetsbare mensen nog steeds een ernstige ziekte.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

Geef een reactie