Stay at home, avondklok

Ted van Essen: ‘Stay at home’

‘Woorden doen ertoe’. Dat zei (toen nog) President-elect Joe Biden als reactie na de opruiende toespraak van Trump, die leidde tot de bestorming van het Capitool. En tot de bewaking met 25.000 soldaten op de inauguratie. Ook daar waren de woorden belangrijk. Biden sprak over verbinding in plaats van verdeling. De jonge dichteres Amanda Gorman bracht die woorden prachtig tot leven.

Symbolen

Zelf kreeg ik bijna tranen in mijn ogen van deze terugkeer naar het fatsoen. Ook de demonstratie van inclusiviteit in het optreden van de eerste zwarte brandweercommandant die haar trouw aan de vlag ook in gebarentaal verwoordde. Ik heb 1 jaar op een Amerikaanse Highschool gezeten en dagelijks deze formule aangehoord. Ik was de enige op die school die als buitenlander de hand daarbij niet op het hart hoefde te houden. Nederlanders zijn wat minder pathetisch, maar die symboliek is in de VS hard nodig om al die verschillende staten verenigd te houden.

Avondklok

Ook bij ons doen woorden ertoe. Ik weet niet wie de term ‘avondklok’ het eerst gebruikte in het kader van COVID-19, maar dat was niet handig. Ik ben weliswaar geboren in de eerste helft van de vorig eeuw, maar na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb geen enkele beleving bij de term avondklok en dat heeft eigenlijk niemand die geboren is voor 1940. En die 80-plussers gaan allang niet meer de deur uit ’s avonds.

Geboden

De Engelse variant op dit thema is “Stay at Home, protect the NHS, save lives”. Alle 3 geboden in plaats van verboden. Als je thuis blijft help je mee de gezondheidszorg in stand te houden en levens te redden. In Londen geldt dat thuisblijven voor de hele dag, niet alleen ‘s avonds. Op den duur geeft dat meer vrijheid en perkt die niet in zoals gesuggereerd door de term avondklok. De mens is beter in staat om iets te doen, dan om iets te laten. De Tien Geboden doordrenken niet voor niets vrijwel alle religies.

Home

Zoals u weet ben ik als dokter voor preventie. Dat levert zelden dankbare patiënten op. Zo kreeg ik nooit aan het einde van het jaar een fles wijn cadeau als dank voor het niet krijgen van de griep na de griepprik. Ook nu zal de regering met deze avondklok geen dankbaarheid oogsten als blijkt dat de besmettingscijfers blijven dalen. Maar oh wee als de IC’s toch overstromen in april. Dan is men snel vergeten dat er over een half uurtje later een hele dag gesproken moest worden in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Reactie

 1. Debydooda says:

  Waarom krijgen mensen al hun tweede vaccinatie al, en mijn man ( valt onder kwetsbaar ouderen) en Ik mantelzorger, nog geen oproep hebben?
  Er lopen hier elke dag twee keer per dag verschillende Thuiszorgers.
  Komen wij überhaupt in aanmerking?
  Mvg
  Debbie