Gezonde leefstijl

Ted van Essen: “Hoe moet het verder?”

Hepatitis, apenpokken, Groep A streptokokken, waterpokken, influenza, RS-virus: de ene na de andere infectieziekte verschijnt. Covid lijken we liever te vergeten, maar de virusvarianten blijven komen. Vaak zijn het zoönosen, dus ziektes die van dier op mens overgaan. Voorkomen is beter dan genezen, want bacteriën zijn steeds vaker resistent voor antibiotica. Vaccinaties helpen wel, maar onduidelijk hoe lang.

Chronische ziekten

Naast de infectieziekten zijn er de zogenaamde niet-overdraagbare aandoeningen. Hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuun aandoeningen, artrose, overgewicht, verslavingen, somberheid. We leven wel steeds langer, maar vooral langer met een chronische aandoening.

Werken in de zorg

Doordat we langer ziek zijn, hebben we meer mensen nodig in de zorg. In 2030 zou 1 op de 4 mensen in de zorg moeten werken, in 2050 1 op de 3. Die zijn er helemaal niet, want ze zoeken ook personeel voor het onderwijs en voor technische beroepen. En die zijn weer hard nodig om de energietransitie te realiseren. Om huizen te bouwen. Of voor het leger, dat we ook op sterkte moeten brengen vanwege de oorlogsdreiging.

Gezonde leefstijl

Het zou helpen als we langer gezond zouden blijven. We moeten dus voorkomen dat we ziek worden. Dan kunnen we langer actief blijven. Robots moeten ons gaan helpen ons werk lichter te maken. Meer vaccinaties om ontstekingen te voorkomen. Minder vlees eten om de bio-industrie uit de buurt te houden. Meer bewegen om de mobiliteit in stand te houden. Gezondere voeding om ziektes als diabetes en kanker te voorkomen.

Mentale kracht

Onlangs bezocht ik een groep apothekers die zich wil inzetten voor het verbeteren van de lifestyle. Dus geen pillen afleveren, maar gezonde voeding en beweging voorschrijven. De dag erna was ik op een congres over mentale kracht met hetzelfde thema. Hoe blijven we geestelijk gezond? Hoe kunnen we de mensen om ons heen bijstaan?

Gezondheidszorg

Uit alles blijkt dat armoede de grootste ziekmaker is. Onze rijkdom beter verdelen zou al helpen. Beter onderwijs blijkt ook te leiden tot een langer leven in gezondheid. Als dokter heb ik altijd zieke mensen proberen beter te maken; ziekenzorg dus. Laten we in plaats daarvan allemaal gaan werken aan onze gezondheid.

Geef een reactie