gordelroos

Ted van Essen: “gordelroos, ‘de gesel Gods’”

Het is u vast niet ontgaan: de overheid gaat bezuinigen. Wat is dan makkelijker dan nieuwe plannen op de plank te laten liggen. De Gezondheidsraad adviseerde in 2019 al om ouderen van 60 jaar en ouder te gaan vaccineren tegen gordelroos. De verwachting was dat in 2024 die vaccinatie zou worden ingevoerd. Dat gebeurt dus niet, want het zou te veel geld kosten.

Gordelroos pijnlijk

Max Vandaag heeft daar al op 1 mei over bericht. Als u precies wil weten hoe het zit, kunt u dat bericht het beste nog eens doorlezen. Gordelroos heet in de volksmond ‘de gesel Gods’, omdat het een erg pijnlijke huiduitslag geeft. Erger is dat de pijn soms jaren blijft en nauwelijks met medicijnen te verlichten is. Vooral ouderen overkomt dat vaak, door de verminderde weerstand. Gelukkig leidt gordelroos zelden tot de dood, maar die pijn geeft wel een flinke vermindering van de kwaliteit van leven.

Gordelroosprik

In 2015 sprak ik daar al over in Tijd voor MAX. Ik had toe meegewerkt aan een rapport over het gordelroosvaccin. Dat rapport had ik aangeboden aan de toenmalige directeur van de seniorenorganisatie KBO-PCOB, Manon Vanderkaa. Zij pleitte in de uitzending voor snelle invoering van die gordelroosprik. Dat is nu dus bijna 8 jaar geleden. Destijds ging het over een eerdere versie van het vaccin tegen gordelroos. Intussen is er een werkzamer vaccin. Dat is helaas ook duurder.

In Nederland gebeurt alles later

Dat we in Nederland nieuwe vaccins meestal pas jaren na de ontwikkeling ervan invoeren, wist ik wel. Maar tot mijn schrik zat bij het MAX Vandaag-bericht ook een fragment uit een nog oudere uitzending van Tijd voor MAX, uit 2009. Ook toen besprak ik de gordelroosprik die in de Verenigde Staten al in 2005 beschikbaar was. Kennelijk ben ik wel consistent in mijn pleidooien, maar wel teleurstellend dat 14 jaar later die vaccinatie nog steeds niet wordt ingevoerd.

Ouder worden

Confronterend bij het terugkijken naar die 2 fragmenten was natuurlijk wel dat ook ik 14 jaar ouder ben geworden. En dus ook steeds vatbaarder ben voor gordelroos. Ik heb bij mijn eigen vader gezien hoe vervelend dat kan zijn op oudere leeftijd. Een paar jaar geleden heb ik daarom dat nieuwe vaccin al aangeschaft op eigen kosten. Ik zou het gunnen aan alle ouderen, om met die gordelroosprik de angst voor de gesel Gods weg te nemen.

Ted van Essen: Ted van Essen is tot december 2016 huisarts in Amersfoort. Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX. Lees hier zijn columns.  

Geef een reactie