gordelroos

Kabinet ziet toch nog af van landelijk vaccinatieprogramma voor gordelroos

Er zal toch geen landelijk vaccinatieprogramma tegen gordelroos komen. Eerder in 2023 lijkt het kabinet na jaren van discussie groen licht te geven, mits er genoeg budget voor het vaccinatieprogramma is. En dat blijkt nu dus toch niet het geval te zijn.

Hoe ontstaat gordelroos?

Het virus dat waterpokken veroorzaakt, staat ook aan de basis van gordelroos. Vrijwel iedereen krijgt als kind te maken met waterpokken. Dit gaat na verloop van tijd over, maar het virus blijft wel in het lichaam achter. Vele jaren later, op momenten dat uw weerstand afneemt, kan dit virus weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Deze huiduitslag herkent u aan de groep blaasjes die zich op uw lichaam bevindt. Deze zitten vaak ter hoogte van uw buik (vandaar de naam ‘gordelroos’), maar kunnen ook op uw been, onder uw oksel of op uw gezicht voorkomen. Meestal gaat het vanzelf voorbij, na 2 à 4 weken. De kans dat u ooit in uw leven gordelroos krijgt, is 20 tot 25 procent.

Is gordelroos gevaarlijk voor uw gezondheid?

Het kan vooral pijnlijk en onaangenaam zijn, zeker bij 60-plussers. Gordelroos gaat namelijk gepaard met jeuk, tintelingen en pijnscheuten. Als u last krijgt van gordelroos, dan kan het zenuwpijn veroorzaken, die u moeilijk met medicijnen kunt verhelpen. Als het in de buurt van uw oog voorkomt, kan dit de gevoelszenuw aantasten, met zichtproblemen als mogelijk gevolg. Dan is het nodig om antivirale medicijnen te gebruiken, maar dat moet wel binnen 72 uur nadat u de 1e klachten krijgt. Let er verder op dat het virus besmettelijk is, als u in contact komt met iemand die nog geen waterpokken heeft gehad. Die kan het virus van u overnemen en daardoor alsnog waterpokken krijgen. Kijk in dit geval bijvoorbeeld goed uit dat u uw pasgeboren kleinkind niet besmet. Gordelroos is niet direct overdraagbaar, maar u kunt dus wel het virus overdragen.

Waarom speelt de discussie over gordelroosvaccinatie al zo lang?

Deze discussie rondom gordelroosvaccinatie speelt al een aantal jaren. Het vaccin bestaat namelijk al langer, maar is pas sinds medio 2020 verkrijgbaar in Nederland. Bovendien wordt de gordelroosvaccinatie dan niet meteen onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, zoals in andere Europese landen soms wel gebruikelijk is. Dit heeft met de hoge kosten van de vaccins te maken. Begin 2023 vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de vaccinatie nog ‘kosteneffectief’ genoeg om door te voeren. Dat wil zeggen: de kosten van de vaccinatieronde kunnen opwegen tegen de uitgespaarde medische kosten. Want jaarlijks melden naar schatting 88.000 mensen zich bij de huisarts vanwege gordelroos. Na vaccinatie wordt de kans op gordelroos aanzienlijk kleiner voor deze groep.

Waarom komt er toch geen vaccinatieprogramma?

De inhoud van de geplande vaccinatiecampagne hangt af van budget dat hiervoor vrijkomt. De overheid mikt in 1e instantie op het voorjaar van 2024 voor het uitrollen van de campagne, mits er dus genoeg geld voor is. Van Ooijen meldt eind april 2023 dat dit niet het geval is. “Gordelroosvaccinatie is een kostbare extra investering, met bedragen van 80 tot 200 miljoen euro per jaar in de eerste jaren en 40 miljoen per jaar structureel daarna”, citeert RTL Nieuws de staatssecretaris. “Ik sta voor de keuze die we hebben gemaakt en tegelijkertijd baal ik ervan.” Of er op een later moment alsnog een landelijk vaccinatieprogramma komt, moet nog blijken. Van Ooijen gaat wel kijken naar de mogelijkheden hiervoor.

(Bron: Ted van Essen, RIVM, Tijd voor MAX, Thuisarts, Trouw, Bergman Clinics, Rijksfinanciën, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Tinika51 says:

    Is dit een eenmalige vaccinatie?

    Bezorgde Nederlander says:

    Tinika 51
    Zal net als bij de pnuemokokkenvaccin een eenmalige vaccinatie zijn die minstens 5 jaar effectief blijft.
    Gordelroos is echt gevaarlijk en niet zonder risico´s

      MAX Vandaag says:

      Beste Tinika51 en Bezorgde Nederlander,

      Inmiddels is er zelfs een relatief nieuw vaccin op de markt, genaamd Shingrix. De vaccinatie bestaat uit 2 doses, met een paar maanden tussen de 2 prikken. Uiteindelijk moet dit vaccin minstens 10 jaar effectief blijven. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Emely says:

    Goed nieuws. Nu hopen dat dit snel en vooral efficiënt gebeurd, hoewel ik me afvraag of het storm gaat lopen. Wat ik niet begrijp is het bureaucratisch gedoe met leeftijdsgropen. Laat mensen zelf beslissen.

    rens51 says:

    In Italië, Frankrijk, GB en USA zit Shingrix wel in het nationaal vaccinatieprogramma.
    In NL moet er weer lang over worden vergaderd? 2024 op z’n vroegst.
    Daar wacht ik dus niet op, dan maar de kosten.

    TeunPost4762 says:

    Ik hoop dat het rijksvaccinatie programma tegen gordelroos snel aangenomen wordt. Zenuwpijn is zeer ernstig en alleen met hoge dosis morfine te verhelpen. Om dit enkele maanden te hebben en daarna misschien nog restpijn voor de rest van je leven, ik moet er niet aan denken!
    Maar het gaat natuurlijk ook over ( afgeschreven ) ouderen. Daar hoef je toch niets meer voor te doen? Die hebben toch geld zat, zij kunnen het gemakkelijk betalen ( denkt het kabinet ) . De benodigde vaccinaties voor 1 persoon kost 350 euro, dat is voor veel mensen niet op te brengen.
    En die paar honderd miljoen zorgt er ook voor dat de ziekenhuizen ook geen mensen met gordelroos meer hoeven te behandelen. Hoeveel kost 1 dag daar? Is dat dan gratis? + alle extra hulp die nodig is…. Het is zeer kortzichtig gedacht van het kabinet, om zo een eenvoudige maatregel te schrappen.